IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София предлага по-малък бюджет за 2016 г.

Проектобюджетът на Столичната община е 1,18 млрд. лв. спрямо 1,49 млрд. лв. за тази година, промяна на данъците няма да има

13:48 | 24.11.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектът за бюджет на Столичната община за 2016 г. е 1,18 млрд. лева, съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от БТА. Промяна в размера на данъците и таксите за поредна година няма да има.

Бюджетът за 2015 г. беше 1,49 млрд. лв. За 2016 г. той е по-малък заради вече готовите големи проекти, като този за завода за отпадъци, обясни Барбалов.

По европейски програми догодина Столичната община предвижда да усвои средства в размер на 195 млн. лв.

Основният проект за 2016 г. е третият лъч на метрото, за който ще бъдат отделени 180 млн. лв. европейски средства и 20 млн. лв. от бюджета на Столичната община, информира Барбалов. Той подчерта, че не всички средства за метрото идват от европейските фондове, общината осигурява годишно между 20 и 30 млн. лв. от собствения си бюджет.

Столичната община не предвижда поемането на нови инвестиционни заеми, заяви още Барбалов.

За образование се предвиждат 35,6 млн. лева, което е с 1,2 млн. лв. повече спрямо 2015 г. За здравеопазване от общинския бюджет ще бъдат отделени 13,7 млн. лв. Това е увеличение от 522 хил. лева. За социални дейности са предвидени 15,2 млн. лева, със 730 хил. лв. повече от тази година.

Средствата за почистване на града се увеличават с 16 млн. лева. Общата сума за тази дейност е 113,8 млн. лева. Ще се чисти повече, особено вътрешнокварталните улици, подчерта заместник-кметът.

Той обърна внимание, че в проекта за бюджет се предвиждат и повече средства за озеленяване - 22 млн. лева, със 7,4 млн. лв. повече от 2015 г. Продължава строителството и обновяването на паркове, това изисква повече средства за тези дейности, подчерта Барбалов.

Той информира, че за изграждане и ремонт на улична мрежа, предимно за по-малките улици, се отделят 34,6 млн. лева, с 10,6 млн. лв. повече спрямо средствата за тази година. За ремонт и поддръжка на пътища има 5 млн. лв., с 975 хил. лв. повече. Барбалов обърна внимание, че в капиталовата програма на общината също са предвидени средства за реконструкция и ремонт на улици.

В областта на културата от общинския бюджет ще бъдат отделени 20,6 млн. лева, с 213 хил. лв. повече. За отбрана и сигурност са предвидени 7,8 млн. лв. общински средства, със 184 хил. лв. повече спрямо 2015 г. Отделно от държавата се очакват 4,3 млн. лева, което е увеличение от 613 хил. лв. за сигурността и отбраната на столицата.

Барбалов припомни за поетия ангажимент за увеличаване от догодина на броя на служителите в Общинска полиция, което се финансира именно през това перо. 3,5 млн. лв. от капиталовата програма се отделят за инвестиции в системата на видеонаблюдение.

За физкултура и спорт са предвидени средства в размер на 1,9 млн. лева, с 400 хил. лв. повече спрямо 2015 г. Идеята е съвместно със Столичния общински съвет да се работи за създаване на програма за финансиране на масови спортни клубове, посочи Барбалов.

Капиталовата програма за 2016 г. ще бъде в размер на 366 млн. лева. През миналата година тази програма беше 700 млн. лв. Разликата се дължи на забавянето на проектите по новия програмен период. Затова за 2016 г. сме заложили само 195 млн. лв. от европейски средства, посочи Барбалов. Според него процентът на изпълнението на програмата ще бъде по-висок от миналогодишния.

Друг източник за финансиране на капиталовата програма са бюджетните средства - 171,6 млн. лева. От тях целевата субсидия от републиканския бюджет е 7,2 млн. лева. Няма значителна промяна спрямо 2015 г., каза Барбалов. Другият източник на приходи за капиталовата програма са местните данъци и приходите от приватизация, като заложените постъпления са 79,1 млн. лв. Заемните средства са 85,3 млн. лева.

Проектът за бюджет ще бъде подложен на обществено обсъждане на 30 ноември от 10.30 часа в Столичната община. След 20 януари проектът ще бъде внесен в Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
ако си направиш труда да прочетеш материала ще разберешт-р.о-л.о-в.е-т.е четат само заглавията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
като рабереш колко е дълга, ще разбереш и защо се режи бюджета :)последното инфо беше около 2 милиарда, но красноречива информация няма много много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Защо бюджета на столицата ни се намаля с цели 300млн.лв.? Това е много голямо намаление, къде ще отидат толкова неизхарчени пари? Защо се предвижда да се трупа толкова голям бюджетен дефицит на столицата ни?Все важни въпроси, а отговор май няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още