IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Солидарността при социална изолация у нас е проблематична

Глобализацията достигна естествените си граници, "избуява" държавният протекционизъм, коментира новия обществен ред доц. Антоний Гълъбов

16:30 | 14.04.20 г.
Социолог: Солидарността при социална изолация у нас е проблематична

"Политическата култура на поданика е да мрънка и да се опитва да заобикаля правилата. Политическата култура на гражданина е да участва активно в създаването на правилата и да ги спазва. Обществото ни има тежък проблем с реда", смята социологът.

Като друг сериозен проблем в българското общество той посочи отношението към възрастовата група над 65 години, която представлява една трета от населението.

"Имаме дълбоко социален проблем, свързан със стареенето. Нямаме система от социални услуги, за да осигурим на тези хора достоен начин на живот", посочи той.

Според Антоний Гълъбов  има обаче общо повишаване на агресивността.

"Страховете заради ограниченията в правото на свободно придвижване и изразяване на различни мнения засега са неоснователни освен в случаите на корпоративен натиск. Европейската мярка е в това, че всяко същество е носител на права. Подмяната на индивидуални с псевдоколективни права руши ценностния фундамент на Европа", смята социологът.

Доцент Гълъбов изтъкна ролята на здравните медиатори и необходимостта от масово дезинфекциране.

По повод новия обществен ред социологът отбеляза, че глобализацията е достигнала естествените си граници. "Виждаме "избуяване" на държавния протекционизъм", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още