IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство предлага 460 лева минимална заплата от 1 януари

Увеличението ще окаже минимално въздействие върху разходите на работодателите за труд, смята ведомството

18:42 | 09.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

От 1 януари 2017 г. новият размер на минималната месечна работна заплата за страната да бъде 460 лв., а на минималната часова работна заплата - 2,77 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица, предлага Министерството на труда и социалната политика. Предложението е качено на сайта за обществени консултации. 

Срокът за получаване на предложения и становища е скъсен, за да може постановлението за определяне на нов размер на минималната работна заплата да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Устойчивите темпове на растеж на БВП през последните години, увеличеният брой на заетите  и тенденциите в ръста на средната работна заплата са основателен мотив за повишаването на минималната заплата, посочва се в мотивите на ведомството

Определеният нов размер на минималната работна заплата от 460 лв. е с 9,5% хо-голям спрямо 2016 г. Според ведомството това ще "способства за мотивиране на работната сила за търсене на работа и задържане на трудовия пазар. Ще съдейства и за запазване на жизненото равнище на най-ниско доходната част от работната сила и намаляване на дела на риска от бедност сред работещите". 

С предвиденото увеличение на размера на минималната работна заплата делът и в средната работна заплата се очаква да надхвърли средната стойност за ЕС. Все пак обаче размерът на минималната работна заплата у нас остава на най-ниското ниво в сравнение с другите страни.

В годините след 2012 г. се наблюдава значителен растеж на номиналната минимална заплата, но все още размерът е най-ниският за страните от ЕС. Това поставя необходимостта от разработване на обективен механизъм за определяне размера на минималната работна заплата, посочва се в предварителната оценка на въздействието, направена от трудовото министерство.

Ако предложението се приеме, нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне с 9,07% (29,70 лв.), изчислява ведомството, като допълва, че това ще окаже благоприятно въздействие върху потреблението и жизненото равнище на най-нискодоходната част от работната сила.

Увеличението на минималната заплата с 40 лв. от 1 януари 2017 г. ще окаже минимално въздействие върху разходите на работодателите за труд. По експертни разчети на министерството увеличението е под 1 % от общите разходи на макро равнище.

В същото време се признава обаче, че работодатели, които реализират ниска добавена стойност от икономическата си дейност, могат за изпитат затруднения от увеличението на разходите за труд.

Не са правени анализи за въздействието на постановлението за определяне на нов размер на минималната работна заплата върху микро, малките и средни  предприятия.

Размерът на Минималната работна заплата от 460 лв. от 1 януари 2017 г. е съобразен с решението на Министерския съвет от 31 октомври  за одобряване на проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Целта им е да събират повече пари от осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Целта им е да събират повече пари от осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Какво значи МТСП предлага???? Нали е заложено в бюджета това??? За какви ни вземате? Друг е въпросът, че никой не ни пита трябва ли непрекъснато да се вдига минималната заплата, а по-високите, на по-квалифицираните хора да стоят ниски. Тогава се загубва трудовата мотивация на учени и квалифицирани. И без това на младите учени в бАН заплатите са по-ниски от тези на хигиенистките. Сбъркана държава. Но ако един човек е чел само "Винету", нима очакваш да говориш с него за Достоевски, ядрения синтез или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
aldy
преди 7 години
А ПЕНСИИТЕ, БЕ МИЗЕР НИЦИ? ИЛИ ОСТАВАТ ПО 50 ЛЕВА ЗА НОВА ГОДИНА И ТО САМО ЗА НЯКОИ ПЕНСИОНЕРИ. ЗАТОВА ПЪК САНИРАНЕ ДО ДУПКА. ОТ ТОВА ДЪРЖАВАТА САМО ГУБИ, НО "ЕДНИ" ФИРМИЧКИ ГУШАТ ЯКО-ЯКО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още