IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: В България деца не се отнемат заради бедност

Няма никакъв риск Законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации, каза Деница Сачева

11:20 | 19.12.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Деница Сачева Снимка: БТА</em></p>

Деница Сачева Снимка: БТА

Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата. Само за миналата година социални работници са работили с 1300 деца, за да не бъдат изведени от семействата. Това каза по bTV новоизбраният социални министър Деница Сачева, коментирайки отложения с шест месеца Закон за социалните услуги и протестите срещу промените в него.

Сачева подчерта, че в България не се отнемат деца заради бедност. По нейни думи основен фактор за отнемане на деца у нас са не битовите условия, а ситуациите, които застрашават живота и здравето на децата и възпрепятстват развитието им.

„Битовите условия не са основен фактор, става въпрос за ситуации, в които са застрашени здравето и животът на децата и това пречи на развитието им”, обясни социалният министър. Дори когато има дете в риск, то не се извежда незабавно извън семейната среда. Може да бъде настанено на първо място при близки и роднини и едва когато има отказ от тях, се извежда на друго място, поясни Сачева.

Министърът отново каза, че предложения Закон за социалните услуги не се отнася до семейните отношения, защото те се регулират с други закони.

Тя увери, че в Закона за социалните услуги не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск била, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото по думите й то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск.

Според нея няма разумно основание да се водят протести срещу закона заради семейни отношения. Създаде се психоза относно отнемането на деца, антисемейните политики, които категорично твърдя че правителството не провежда, заяви министърът.

Социалните услуги се изпълняват от общини и само 15% - от неправителствени организации, каза още тя. И добави, че законът е бил отложен заради голямото обществено недоволство.

„След като има такова обществено недоверие дори най-добро политическо решение не може да бъде въведено насила", заяви Сачева. По думите й няма никакъв риск Законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации, а по-скоро целта му е да гарантира качеството на тези услуги.

Деница Сачева коментира и предложението първият ден от болничните да е за сметка на работника. Тя каза, че въпросът с болничните предстои да се обсъжда. Чакаме анализ за Закона на бюджета на социалното осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите ще търсим най-добрите варианти. „В 13 държави е практика да не се плаща болничният за 1 до 3 дни, докато при нас това не е практика, което доказва, че България е социална държава. Но само за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични", каза министърът.

Министърът коментира и проблемите около втората пенсия. Преди да получим максималния размер, трябва да дадем максималния принос, категорична бе тя. Сачева обясни, че все още няма категорични разчети и предстоят срещи с Асоциацията на пенсионните дружества, КФН, работодатели и синдикати.

На въпрос за мнението й за бившия социален министър Сачева поясни, че Бисер Петков е добър експерт. Политическата работа обаче изисква не само да се намерят най-добрите решения, но и да се направи така, че те да бъдат приемани, за да могат да бъдат реализирани, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
ОфтопикПо време на етническите прочиствания на тутси и хуту 90-те години разстрелът струваше 15 щатски долара, значителна сума за тогавашна Руанда. Който не можеше да си го позволи го насичаха с не особено остри мачетета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да, редно е... нали децата са разход! даже ако си беден мисля че трябва да те разстрелят за твоя сметка! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още