IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър предлага повишаване на пенсиите с 10% от 1 юли

Обсъжда се и предложение всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец

20:24 | 09.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Един от възможните варианти за увеличаване на пенсиите от 1 юли е с 10 процента. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който участва в националната конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от КНСБ.

Социалният министър предлага също така всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец.

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това да се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести Covid добавката и да е в размер пак на 60 лв.“, обясни Гьоков, цитиран от БТА.

Изплащаната Covid добавка в момента е разчетена до края на юни.

Министърът уточни, че за утре е насрочено заседание на специално създадената междуведомствената работна група, на което предстои обсъждането на над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.

Според министър Гьоков от 1 октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за 2021 г. 

По думите му за подобна мярка ще са нужни „страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система“.

Подобно преизчисление ще доведе до допълнителен разход от около 5 млрд. лева, каза в отговор на въпрос социалният министър. Засега подобен вариант не срещал разбиране от Министерството на финансите. 

Общите решения ще дойдат с актуализацията на бюджета в средата на годината, чрез която ще отговорим на новите нужди, приоритети и рискове, произлезли от усложнената международна обстановка, каза още социалният министър Георги Гьоков.

Предстои осъвременяване на пенсиите, ще има и мерки за подобряване на устойчивостта на пенсионната система.

На дневен ред е и обсъждането на възможностите за актуализиране на минималната работна заплата, посочи министърът. Той обясни, че предстои и подготвянето на нов механизъм за определяне на нейния размер в бъдеще, съобразен с ръста на доходите и икономиката. "Очакваме в тази посока изключително активна подкрепа от страна на КНСБ и разбиране от работодателските организации", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още