IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: Пенсиите ще нараснат средно с 14 на сто

До 600 лева ще е ръстът на средната пенсия до края на годината, смята Гълъб Донев

22:04 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гълъб Донев.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Общо 47% от българските пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване. Пенсиите средно ще се повишат с 14%, категоричен е социалният министър Гълъб Донев пред БНТ.

За голяма част от българските пенсионери това е единствения доход, който получават, изтъква той.

Според него актуализацията на ДОО беше направена така, че да бъде гарантирана финансовата стабилност на системата. 

По думите на Донев до 600 лева ще е ръстът на средната пенсия до края на годината.

Той заяви, че заръката на президента Румен Радев към всеки един член на служебното правителство е била да запази своя неутралитет, да бъде далеч от политическите партии, да изпълнява своите задължения и да може да подготви едни честни и справедливи избори, да минимизира купения вот, така че да се проведат през ноември месец избори 2 в 1.

„Разбира се, че това което се случи с актуализацията на трите закона в Народното събрание приличаше по-скоро на предизборна кампания, отколкото на един смислен парламентарен дебат“, призна Донев.

Според Донев има няколко фактора, които влияят на безработицата: ръстът на БВП; мярката 60/40, която се прилага от началото на пандемията; активните политики на Агенцията по заетостта.

На въпроса дали докато са управлявали, Кирил Петков и Асен Василев са правели партия, Донев отговори: „мисля, че не“.

По-рано днес министър-председателят Стефан Янев освободи от длъжността заместник-министър на икономиката Калина Константинова и Яна Балникова. Освободена от поста заместник-министър на туризма е и Даниела Стоева-Иванова.

Постът на министър на икономиката пое Даниела Везиева, след като двама от най-популярните министри в кабинета „Янев 1“ - на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, поеха по нов път към участие в следващите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още