IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на заведения искат служителите на открито да работят без маски

От бранша твърдят, че противоепидемичните мерки не се спазват и няма смисъл от изискванията, с които заведенията са длъжни да се съобразяват

12:28 | 06.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поискаха да отпадне носенето на маски от служители, които работят на открито.

„С оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи, без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски", се казва в позиция на двете организации, изпратена до медиите. 

Според бизнеса вече е напълно безпредметно и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. „Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано", се казва още в становището.

„Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски. Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-гадусови жеги", пише още в позицията на двете организации.

Становището завършва иронично с призив бизнеса да бъде уведомен официално, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още