IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Smart home решенията са ефективен начин за пестене на енергия, твърди експерт

С добре топлоизолираното жилище, качествена дограма и ефективна отоплителна инсталация може да се спестят до 50% от разходите за отопление

12:09 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След шока от изравнителните сметки за парно за някои от клиентите на топлофикациите в страната дойде ред отново да си спомним, че зимата е неизбежна, а с нея и по-високите енергийни разходи, които трябва да предвидим в семейния бюджет. По тази причина БТА пита експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ и от платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса за това как да намалим разходното перо за ток и парно, което по оценки на статистиката е средно около 18 на сто в семейната хазна.

От платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса предлагат пет начина за пестене на енергия, които са подходящи, както за домакинства, живеещи в еднофамилни жилищни сгради, така и в многофамилни панелни жилища. Това са: топлоизолация и подмяна на дограма; използване на Smart home решения за автоматичен контрол на потреблението на енергия; използване на онлайн енергиен мониторинг в реално време (smart metering); използване на енергоефективно LED осветление и енергоефективни битови електроуреди и не на последно място инсталиране на системи за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници, там където това е технически и икономически допустимо.

През отоплителния сезон, загубите на топлина през ограждащите повърхности като стени, покрив, под и прозорци са най-големи, тъй като голяма част от тях граничат със студения външен въздух, напомни инж. Ренета Борисова. Според нея изключително важно е да се минимизират тези загуби чрез външна топлинна изолация и качествена PVC дограма. Коефициентът на топлопреминаване през стените граничещи с външния въздух не трябва да е повече от 0,28 W/m2K, а за PVC стъклопакет не трябва да надвишава 1,4 W/m2К. От съществена важност за здравословния микроклимат е и поддържането на влажността в границите от 30 до максимум 60 процента, каза инж. Ренета Борисова. Тя напомни, че на пазара вече се предлагат различни средства за измерване и контрол на влажността в помещенията. С добре топлоизолираното жилище, качествена дограма и ефективна отоплителна инсталация може да се спестят до 50 процента от разходите за отопление, показват разчетите на специалиста.

Използването на smart home системи за управление на енергията в дома през смартфона като интелигентни термо вентили за радиатори, конвектори и подово отопление, "умни" контакти за управление на електроуреди, релета за задвижване на щори, релета за димиране на осветлението, датчици за отворен прозорец, движение и осветеност и др. не само подобряват комфорта, но и помагат за намаляване на разходите за отопление, охлаждане и осветление.

Интелигентните измерителни устройства осигуряват също сравнение на потреблението с предишни периоди, получаване на доклади по имейл, алармиране при отклонение от обичайните стойности и др. Всичко това позволява оптимизиране на потреблението и спестяване на енергия и пари.

Инж. Ренета Борисова препоръчва да подменим осветлението в домовете ни с LED, а всички битови електроуреди, които са по-стари от 10 години, да бъдат заменени с нови енергоефективни от най-висок клас. Например само от замяната на стар 15-годишен хладилник с нов с енергоефективен клас A+++ може да се реализира до 70 на сто икономия на електроенергия. Според специалиста при покупка на нови битови електроуреди най-съществената информация, която потребителите е важно да търсят на етикета за енергийна ефективност, е годишната консумация на електроенергия от електроуреда, изразена в kWh/annum, което означава колко ток харчи уреда за една година.
Може съществено да намалим разходите за електроенергия и чрез монтаж на малки покривни фотоволтаични системи с инсталирана мощност до 5 kWp за производството на електроенергия за собствени нужди или монтаж на слънчеви термични панели за производство на топла вода, ако това е технически възможно и икономически обосновано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още