IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случващото се в САЩ рефлектира върху всички държавни книжа

Нужен е широк консенсус за реформата в пенсионната система, твърди председателят на УС на ПОК "Доверие"

17:51 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това, което се случва в САЩ, има отражение върху всички държавни книжа, не само върху българските. Към този ефект се добавя и случващото се в  България. Спадът на българските ценни книжа е по-голям от другите, защото чуждестранният инвеститор обича стабилността. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания "Доверие" Даниела Петкова.

На въпрос дали политическите партии ще се опитат да реформират пенсионната система, Петкова обясни, че за да се случи това, ще е нужен широк консенсус, който трудно може да се очаква след изборите в Българя и създалата се нестабилна ситуация.

"Оформят се критични маси от хора, които казват на своите управляващи, че не са доволни от начина, по който се упражнява властта. Политиците в България, а също и навън правилно разчитат, че се нуждаят от по-широко съгласие. В този смисъл няма опасност от бързи и радикални промени на пенсионната система. Може да започне подготовката на такава, но тя вероятно ще бъде свързана в истински промени в частта, която генерира най-голям дефицит и която поражда най-голямо недоволство, а това е първият стълб на пенсионната система 

в България", добави Петкова. 

Според нея рисковете, пред които се изправят институционалните инвеститори, са свързани на първо място с политическата нестабилност: "Смяната на политическите елити, което се случват през няколко месеца и то на развитите държави, влияе глобално".

"При избора на Тръмп, например, чуждите пазари се коригираха буквално за няколко часа, но ако видим Българската фондова борса, която е нищожно малка в сравнение със световните пазари, тя се повлия също и не можа да се възстанови до края на деня", посочи Петкова.

По думите й този риск се допълва и от неизвестността какви реални политики в областта на икономиката ще водят новоизбраните от народите политици и как това ще влияе върху глобалното развитие. "Това поставя въпроси, касаещи не само развитието на капиталовите пазари. Една от драмите, които вълнува инвеститорите, включително и нас, защото безспорно ще повлияе и върху нашите портфейли, е как всичко това, което се случва, ще се отрази върху решението на независимия Федерален резерв за лихвите".

"САЩ е една много здраво организирана държава и Фед е наистина независима институция. В този смисъл с одобрението или без одобрението на президента, те ще направят това, което трябва и по повод на лихвите и всичко свързано с тяхната политика. Очакванията на инвеститорите, независимо от победата на Тръмп е, че Фед вече ще пристъпи към, макар и не особено чувствително, увеличение на лихвите", допълни Даниела Петкова.

Вижте целия коментар във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още