IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март*

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България ще протестират утре за отваряне на 1 февруари

15:58 | 26.01.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предава БНТ.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

От кабинета коментираха, че един от възможните варианти е заведенията да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация. 

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра на здравеопазването. 

„По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите собствениците.

По думите им не е коментиран планирания за утре протест на представители от бранша, които настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидност. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Междувременно от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) съобщиха, че не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне. Те настояват за отваряне на 1 февруари 2021 г.

Сдруженията категорично заявяват, че не са съгласни с датата 1 март и намерението им да протестират и да искат отваряне на 1 февруари остава.

Двете организации призовават всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста им в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет.

На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша, посочва се още в съобщението.

* Допълнена с позицията на БАЗ и СЗБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Тия си правят майтап с народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Интересно една проверка на неговите заведения, какво ще покаже. А още по-интересно е, как заведенията не работят и НАП отчита рекордни приходи, тия заведения нищо ли не внасят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 3 години
Алибегов за министър на здравеопазването предлагам аз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още