IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След седмица правителството решава за седми блок на АЕЦ Козлодуй

Още не се знае дали ще има намаление на цената на руския газ и през следващата година, съобщи Валентин Николов

14:13 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След седмица правителството решава за седми блок на АЕЦ Козлодуй

По всяка вероятност следващата седмица Министерски съвет ще одобри проекторешение за реализиране на седми блок на АЕЦ Козлодуй, като след това ще се създаде работна група по проекта. Това съобщи днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, цитиран от БТА.

Решението ще е във връзка със спиране изграждането на АЕЦ Белене.

Николов съобщи още, че договорът за газопровода "Южен поток" е изпратен в ЕС, като вече са синхронизирани всички текстове от него. Също така проектната компания, която е собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска да бъдат направени някои изключения от така наречената европейска газова директива във връзка с този проект.

Зам.-министърът обясни, че единият вариант е да се изпълнят директивите на ЕС за либерализация на енергийния пазар, което означава проектната компания да дава достъп за пренос на газ по газопровода и на други компании. При другия вариант е възможно ЕК да направи изключение (дерогация), каквото е дадено на газопровода "Северен поток".

Попитан за причините за решението на Русия да намали цената на природния газ с над 11 на сто, заместник-министърът потвърди, че единственото, което България е обещала, е да спазваме пътната карта, която е начертана за проектната компания за "Южен поток.

Това по думите му означава всички въпроси, които стоят в момента или ще възникнат, да бъдат решени в дух на добра воля.

В отговор на въпрос какви биха били аргументите ни пред руската страна, за да получим  намаление на цената на природния газ и за следващата година, когато вече ще имаме нов договор с Газпром, Николов коментира, че няма как да има намаление при условие, че нямаме готова формула за изчисление на цените.

Намалението трябва да дойде от самата формула, която трябва да се заложи в договора, смята Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още