IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След протестите на адвокати променят Закона срещу изпирането на пари

Според юристите новите мерки застрашават адвокатската тайна

16:12 | 21.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Спешно променят Закона срещу изпирането на пари, след като адвокати се вдигнаха на протест заради новите разпоредби в него.

След среща в парламента по инициатива на ГЕРБ председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че работна група ще изготви поправки, с който законът да стане по-гъвкав. 

Преди дни адвокатите излязоха на протест, защото текстове от закона според тях потъпкват адвокатската тайна.Той ги задължава да докладват на ДАНС за съмнителни парични операции на техни клиенти и да обучават служителите си да разпознават прането на пари.

Юристите твърдят, че новите мерки нарушават Конституцията, тъй като застрашават адвокатската тайна.

Те настояват адвокатите да се изключат от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация, и правната консултация да отпадне от обхвата на закона.

Адвокатите заплашиха, че демонстрациите им няма да приключат и обвиняват Висшия адвокатски съвет в пасивност и съглашателство с властта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
ratten
преди 5 години
браво бе, протест имало. и колко адвоката имаше на протеста?!и веднага ще променяме закона.а майките на децата в неравностойно положение, колко месеци стачкуват и все нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още