IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за електронно гласуване у нас ще се тества на избори през 2018 г.

Важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот, заяви президентът

18:01 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската система за дистанционно електронно гласуване ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.

Това стана ясно от срещата на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. Двамата разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщават от пресслужбата на президентството.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. 

До края на годината предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България.

Алексиева подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област. На основата на изготвен анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

"Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори", заяви Румен Радев.

Президентът изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още