IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите: Може да има режим на тока заради задълженията към мините

Близо 190 млн. лв. дължат НЕК и топлоцентралите на добивните компании

14:50 | 18.08.14 г. 2
Синдикатите: Може да има режим на тока заради задълженията към мините

При определени обстоятелства е възможно да има режим на тока заради големите задължения на НЕК и топлоцентралите към мини „Марица Изток“. Това каза председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ „Подкрепа” Владимир Топалов пред журналисти.

Припомняме, че неколкократно вицепремиерът в служебния кабинет Екатерина Захариева също коментира, че може да има режим на тока.

Топалов заяви, че дълговете на централите и НЕК към мини „Марица Изток“ са над 140 млн. лв., а към други минни компании дългът е още 48 млн. лв.

"При студена есен без дъждове ще можем да разчитаме единствено на АЕЦ „Козлодуй“ и топлоелектрическите централи, които биха подсигурили необходимия минимум от 6 000 мегавата. Затова са необходими спешни мерки, за да се реши този въпрос", заяви представителят на синдикатите, който определи ситуацията като „доста тревожна“.

Увеличението на цената на въглищата също е необходимо, според него, но по-належащи са бързи мерки, които да гарантират необходимите количества въглища.

Трябва да се търси форма за разплащане на натрупаните средства. В противен случай добивните компании не могат да си подсигурят належащи разходи за нафта, масла и горива, без които добивът е невъзможен, даде пример Топалов.

Високите цени във ВЕИ сектора са една от основните причини за случващото се в сектора на енергетиката, също и цената, на която се изкупува токът от американските централи, допълни Топалов.

„Ако не се вземат мерки и след топлото лято се случи студена зима, може да не бъдат изкопани необходимите въглища за централите“, предупреди и д-р Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа“. Централите не плащат на мините, а НЕК – на централите. Задължение на политиците е да разкъсат този порочен кръг, заяви Тренчев, който участва в церемония по случай днешния ден на миньора.

Той препоръча на премиера Георги Близнашки, който също участваше в празника, да обърне сериозно внимание на въгледобива, където по думите му има риск от много тежък срив.

„Макар че правителството е с къс мандат, помислете добре, за да продължат евентуално следващите една политика, която да доведе до стабилизация в този сектор“, заяви Тренчев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, също заяви, че са необходими спешни решения заради натрупаните дългове към мините. „Въгледобивът е в основата на българската енергетика, която колабира“, каза Димитров и поиска стъпки за ребалансиране на енергийния сектор, за да се запази делът на производството на ток от местни въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Някои от тези задължения са между свързани фирми - между ТЕЦ-ове и въглищни мини на Ковачки, между държавни ТЕЦ-ове и държавни мини. Собственикът е един, т.е. сами дължат на себе си. Тук трябва да се преструктурират задълженията.После, като нашите мини не изкопаят необходимите за централите въглища, ще си внесем по-евтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Тия червени крадци и тоя мишьок станишчо, всеки път ни обират. Първият път НЕК им снесе 20 милиарда, като тегли кредит, който не бил държавен дълг, се изцепи тоя наглец станишчо и който откраднаха покрай Белене, където и първанката напълни гушата, но явно не достатъчно и отношенията им се обтегнаха. Сега обраха отново народа чрез банката, явно нямаше от къде да вземат кредити и затриха една банка. Нали целта управдава средствата. И защо да не крадат всеки път, като продължават да ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още