IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат втори пакет от социално-икономически мерки

КНСБ предлага да се увеличи обезщетението за безработица и ваучери за храна за определени групи хора

17:12 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

 

Синдикатите искат преговори с правителството за обсъждане на втори пакет от социално-икономически мерки заради кризата с коронавируса. Едно от предложенията им е за увеличаване на минималното обезщетение за безработица, което сега е 9 лева на ден.

Синдиксалистите настояват основният акцент във втория пакет от мерки да бъдат доходите.

Според изчисленията на КНСБ заради кризата с коронавируса, безработицата вече е 8% и има риск до края на годината да се повтори случилото се при икономическата криза през 2009 година със загубата на близо 400 хиляди работни места. 

"38 хиляди души за един месец новорегистрирани безработни е една много сериозна цифра и ако така продължаваме минимум 330 хиляди безработни ще имаме до края на годината и ние трябва още сега да мислим как социалните системи ще понесат този товар", коментира по БНР икономическият експерт на синдиката Левослав Костов.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова коментира сегашния размер от 9 лева на обезщетението за безработица: "Това означава около 180 лева на месец. Не знам кой човек в България изобщо би могъл да оцелее със 180 лева на месец, а напомняме, че това са хора, които са плащали осигуровки за безработица".

Сред другите идеи на синдикалистите е възможността хората без достъп до обезщетения за безработица да получават ваучери за храна поне в размер на 60% от минималната работна заплата, както и даването на допълнителен платен  отпуск за майки, както и за други категории работещи.

"Всички тези хора, които докажат, че са безработни и по някакъв начин нямат право да получат нито обезщетение, нито помощ за безработица, трябва поне да им гарантираме ваучери за храна", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него това е ключова мярка.

Безработицата в края на годината ще достигне равнище от 10% вместо сегашните 6 на сто, което означава 330 000 безработни, прогнозира КНСБ.

Вчера парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.

Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към Държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60/40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие (ББР) със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР. По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Промените предвиждат дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.

Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още