IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и управляващи посочиха нова опасност от съкращения във фирмите

Този път причината е поредното увеличение в цената на природния газ

17:33 | 27.03.12 г.
Синдикати и управляващи посочиха нова опасност от съкращения във фирмите

Заради поредното поскъпване на природния газ се очертават нови проблеми пред фирмите, свързани със съкращаване на персонал, нередовно изплащане на трудовите възнаграждения, а в някои случаи и фалити, съобщиха от КНСБ.

По повод решението на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличението на цената на газа с 13 на сто вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков заяви, че поредното повишение вече е непосилно за българската индустрия. „Най-после трябва да престане това непрекъснато поскъпване на природния газ, придружено от непрозрачност и непредвидимост”, коментира той. 

Според него ръстът в цената на газа ще повлече поскъпване и на топлоенергията, като средното увеличение за страната ще бъде с около 9-10 на сто.

Думите му потвърди и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който днес съобщи, че цените на природния газ в страната са високи и определено това се отразява негативно на бизнеса и потребителите.

Валентин Николов открои три краткосрочни решения, чрез които би могло да се тушира поскъпването на газа. Първото е свързано с необходимостта държавата да постигне максимални отстъпки от цената на синьото гориво при предстоящите преговори с „Газпром”.

На второ място, да се ускорят проучванията на нови находища на газ на наша територия и на трето - да се даде предимство за изграждането на инфраструктурната връзка с Турция и Азърбайджан и други държави от басейна на Каспийско море.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов заяви, че от "Газпром" са готови да преразгледат цената на природния газ за България, съобщи БТА. Според Гогов руската компания е наясно, че цената за българските потребители е висока, но двете държави би трябвало да постигнат комплексна изгода. Гогов отказа да коментира каква би била изгодата за "Газпром", ако бъдат свалени цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още