IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели искат надзорен комитет за КТБ

Национално представените организации са готови на съвместни протестни действия, ако се подменя българското законодателство

15:11 | 23.07.14 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Надзорен комитет, в който да участват доказани експерти в санирането на банките, юристи и други, да стабилизира КТБ, предлагат национално представените организации на работодателите и синдикатите у нас.

Днес представителите на организациите са изпратили открито писмо до президента, премиера, председателя на КФН, както и до парламентарно представените партии с исканията си за подобряването на ситуацията около КТБ.

В него организациите отбелязват, че БНБ, Комисията за финансов надзор и правителството са излъгали обществото, че банката ще отвори врати на 21 юли. Институциите са показали, че не могат да се справят със ситуацията и затова е искането и за новия надзорен комитет, се казва в писмото.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че са обсъдени и конкретни имена на експерти, които да влязат в този комитет, но отказа да коментира конкретни номинации.

Организациите искат спешна среща с Управителния съвет на БНБ, на която да изложат предложенията си, сред които са да се търси съдействие от настоящите инвеститори за стабилизиране на банката, както и да се предложи на най- големите вложители да станат акционери. "Трябва да се търсят и нови инвеститори в КТБ", обяви Васил Велев от АИКБ.

Синдикатите и работодателите искат да бъде намерено пазарно решение за КТБ, а не да се използват парите на данъкоплатците за спасяването на банковата група. Част от решението за цялата ни банкова система е България да влезе Европейския банков съюз, допълниха още представителите на организациите.

"Няма да приемем банковата група КТБ да бъде разпокъсана и разпродадена", заяви категорично Пламен Димитров.

Организациите посочиха и проблема с блокираните сметки на структуроопределящи фирми, болници и училища. Има опасност от загуба на хиляди работни места, като само във военно-промишления комплекс застрашени са 25 хил. работни места.

Работодателите и синдикатите са готови за съвместни протестни действия, ако "не се спазва или подменя българското законодателство", посочи Огнян Донев от КРИБ.

Пламен Димитров допълни, че протести ще има и ако досегашните искания на работодателските и синдикалните организации, особено в здравната система, не бъдат изпълнени.

По време на извънредната пресконференция не стана ясно какъв краен срок за изпълнение на исканията , съответно и за протести, е даден на управляващите. Васил Велев обаче посочи готовността за едночасови предупредителни протести в цялата страна още сега.

Димитров призна, че правителството е започнало малки стъпки - обсъжда се актуализация на бюджета на НЗОК, както и законодателството за ранното пенсиониране. Те обаче били закъснели.

"Констатираме тъжни неща и това, което ни обединява (работодатели и синдикати, бел. ред.) е опасението за сигурността на държавата", коментира още и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Темата за КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Бунтът на лейтенантите на Цветан ВасилевКлючови директори на фирми, свързани с банкера се разграничиха от реалната собственост и управление, и го призоваха да поеме отговорност.http://***.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/24/2349697_buntut_na_leitenantite_na_cvetan_vasilev/Къде бяха синдикатите???Къде бяха прокуратура и следствие???Къде бяха БНБ и банков надзор???Къде бяха политическите партии???Аз смятам, че всички са били на хранилката!!!И народонаселението вярва, че в държавата има ред и законност!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Не в известна степен закъснели - ЗАКЪСНЕЛИ СА С ГОДИНИ!!!Балона КТБ се надува от поне 5-7 години. С идването на власт на ГЕРБ преди 4 години имаше полемики, какво, защо и как! Но Б. Борисов остави кранчето да капе и така си купи медийно спокойствие от страна на Пеевски/ДПС.Къде бяха тогава синдикатите, да излязат и да кажат, че се създава предпоставка за възникне на огромен проблем????И те бяха на хранилката на държавните фирми - членски внос от работниците, лафката в завода се държи от наш човек, транспорта се извършва от наши фирми и т.н. и т.н..Сега постфактум надигат глас с единствената цел да отчетат дейност!Само се замислете, кои са синдикатите???Креатура на А. Луканов - за да има синдикална дейност под наш контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
evrodeputat
преди 9 години
Всички тези действия на работодателските организации и синдикатите са адекватни, но ми се струва, че са в известна степен закъснели! Очаквах по-рано да се проведе такава среща и да се вземат необходимите решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Кои е виновен, че 2/3 от държавата имат сметки в КТБ????Как при толкова банки в страната, през 2013 г. 54% от държавните фирми и 70% от държавните енергиини дружества си държат парите в КТБ?Толкова много държавни фирми и учреждения имащи сметки в КТБ е следствие, не първопричина. Първопричината е една голяма корупционна схема, сътворена от същите хора, които сега искат да се "спасява народа"!! Някой да е чувал за диверсифициране на риска????От години се говори, че съсредоточаването на толкова държавни пари в една банка не е редно и не е здравословно - някой предприе ли нещо по въпроса???Къде е поуката в цялата тази работа???Или печалбите се приватизират ( в случая буквално се крадат ), а загубите се социализират???И на края пак в името на народа - народа да плати сметката!Да ни е честито!Я някой пак да ми повтори, че в случая с КТБ няма нищо задкулисно и всичко е било напълно прозрачно и в интерес на народа????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
IQ96
преди 9 години
Много ти е плитък коментара. В КТБ има пари не само на депозанти, а и на много фирми и организации по ред причини. Чети: Организациите посочиха и проблема с блокираните сметки на структуроопределящи фирми, болници и училища. Има опасност от загуба на хиляди работни места, като само във военно-промишления комплекс застрашени са 25 хил. работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Biso
преди 9 години
"Констатираме тъжни неща и това, което ни обединява (работодатели и синдикати, бел. ред.) е опасението за сигурността на държавата"-------------------------Защо си мисля, че това, което ви обединява са задкулисните връзки с ДС/ДПС???Главната цел на този цирк е спасяването на парите на Доган!!!Че и Костов ще намаже, че и Веждито, който орева арталъка за неговите 2 милиона!Сигурно има още незнайни стожери на демокрацията с дебели сметки в КТБ и сега целия агентурен апарат на ДС е впрегнат за излизане от кризата. А народа верва, че всичко се прави безкористно и за неговото добруване!!!Може и да бъркам, но в едно село, последните, които милеят за народа са "кмета и попа"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още