IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симидчиев: Справянето с пандемията зависи от скоростта на ваксиниране

Доста нисък е процентът на имунизираните срещу коронавируса у нас в сравнение с други държави, смята пулмологът

11:16 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Занапред резултатите за справянето с пандемията от коронавирус ще зависят от скоростта на ваксиниране. Само броят на ваксинираните може да намали и да ликвидира пандемията, коментира по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, бивш председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Днес поставените дози ваксини у нас вече са над 1 милион, но това е само 1/6 от България, което е доста нисък процент в сравнение с други държави, смята пулмологът. Официално преболедувалите са под 500 хиляди у нас, посочи той.

„Колко добре сме се справили с пандемията или не сме може да гледаме назад по някои ключови параметри като смъртността. България е на второ място по смъртност в Европа, отбеляза той и допълни, че занапред резултатите ще зависят от скоростта на ваксиниране. 

Експертът обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

„Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи, отколкото беше преди втория пик“, коментира Симидчиев.

Трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно, за да не допускаме нарастване на броя на заразените, посъветва медикът.

Симидчиев отбеляза, че е притеснително това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече от България. „Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище и по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийския вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1% на 11%.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, но това може да става само ако се опираме на науката, посочи специалистът. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме - например държави като Австралия, Нова Зеландия, Китай – тези които имат двуцифрени проценти на имунизирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още