IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Трябва да сме готови за тежка есен и зима

Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, твърди бившият финансов министър

18:02 | 10.08.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите. За това предупреди в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира, че ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото беше през пролетта, защото хората нямат резерви.

Според него към настоящия момент вместо да се дава на всички по един и същ начин, трябва да се мисли за специфична регионална политика. „Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега нататък трябва да се мисли кой е с предимство, по региони и по сектори“, категоричен е бившият финансов министър.

Той подчерта, че е нужна регионална политика и посъветва властта да работи в две насоки – големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и, например, вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. 

В момента е важно да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне, посочи той. 

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. По думите му даването на 50 лева на пенсионерите също е добра мярка.

Той обаче подчерта, че в плана на управляващите липсват стъпки за защита  на работните места. „Изненадан съм, че правителството не върви натам. Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков.

Той подчерта още, че липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

Попитан какви според него антикризисни мерки могат да бъдат взети, Дянков посочи вдигането на прага за ДДС. „В момента задължителният праг е 50 000 лв. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди лв., съветва бившият финансов министър. Това, по думите му, помага на всички малки фирми.

Той прогнозира още, че поне  2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България. Според него страната ни не стои в добра светлина навън не само заради коронакризата, но и заради политическата криза, която се задълбочава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
То пък едно "натискане" пада,че няма на къде....."Хайде на пиците моляяяяя....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
като прочетеш защо е БИВШ министър на финансите, ще разбереш, че възхваляването ти е просто смешно...хвалиш го с книги, заемани длъжности и преподавателство...това му е хоби помежду големите хапки, основната дейност е друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Затова пък ти си някой и всички се натискат за интервюта с тебе... с непризнатия гений...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Еее, Зеле,писателят Адолф Хитлер е тиражирал "борбата" си в повече екземпляри!Тоя тука е никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
спам ... и ти и дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ха ха ... човекът има издадени 16 книги като автор и в съавторство , Doing Business Report го е продал в 100.000 копия , работил е главен икономист в световната банка , абе на бая места е работил ... и сега преподава чат-пат по разни университети ... я се похвали ти какво си направил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Тоя в качеството си на какъв се е изтъпанил акъл да дава ... трябваше да е на топло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още