IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силвия Георгиева: Гражданите приемат кмета като универсално решение за проблемите им

НСОРБ ще изгради три пилотни регионални системи за управление на отпадъците, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините

21:53 | 11.10.21 г.
Силвия Георгиева: Гражданите приемат кмета като универсално решение за проблемите им

Тя коментира книгата “Ако кметовете управляваха света” на политическия теоретик Бенджамин Барбър. Книгата се публикува в България по случай 25 години от създаването на сдружението на общините.

„Идеята е да се покаже една друга доктрина с послание към кметовете и централното правителство, която показва друго разбиране за управлението на политиците, защото "животът започва от квартала и града"“, посочи Георгиева.

Тя е на мнение, че в нашата страна трябва да работим повече за издигането на авторитета на местната власт, както и на кмета в България.

„Кметовете са мажоритарно избрани политици и често остават встрани от общественото внимание. Необходимо е да се покаже, че кметовете могат да бъдат визионери", коментира Георгиева. "Гражданинът приема кмета като универсално решение за всичките си проблеми, а не като визионер, който може да гледа напред в бъдещето.“

Тя даде за пример кмета на Бостън Ким Джейми, която благодарение на онлайн технологиите се е срещнала с половината от населението в града.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините сподели, че не е избрана да стои само в кабинета си, като е от голямо значение за нея да общува активно с гражданите.

“Работата на кметовете вместо да провеждат идеология е да се занимават с дейностите в града – като да събират боклука и да поддържат пътищата в добро състояние”, поясни Светла Георгиева.

Според нея, друга част от работата на кмета е да организира събирането, извозването, транспортирането, детонирането и обезвреждането на отпадъците. Те отговарят и за чистотата на обществените територии в градовете и селата, както и за нерагламентираните сметища. Всичко това се извършва чрез регионалните данъци.

“Разделното събиране не влиза в отговорностите на общината. Те се администрират и управляват от Организацията по управление на опаковките”, посочи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините

Силвия Георгиева е на мнение, че тези два отделни финансови потока за разделно събиране трудно се управляват комплексно и икономически ефективно.

Тя съобщи, че Националното сдружение на общините ще изгради три пилотни регионални системи за управление на отпадъците. Чрез конкурентна процедура ще се направи цялостна реорганизация на системите за управление, като се започне от работа с концесионерите и обществени поръчки за фирмите, които чистят общините. Системите ще включват извозването на отпадъци до депо и изграждане на системи за разделно събиране.

Силвия Георгиева е убедена, че кметът трябва да е комплексен мениджър, който да владее процеси, хора, финансови ресурси и да превръща града в място, където устойчиво се комбинират функциите на жилищно пространство, икономиката, мобилността и ефективното използване на ресурсите и енергията.

Освен примера с бостънския кмет, в книгата “Ако кметовете управляваха света” могат да бъдат открити още непопулярни мерки, които са били приложени от Майкъл Блумбърг и Борис Джонсън, когато са били кметове, и с тях са преобразявали Ню Йорк и Лондон.

Кога България ще стане по-чиста държава? Как трябва да изглежда административната инфраструктура на една модерна община? Какъв пример за добро управление на града дава италианският град Парма? Какъв ще бъде кметът на бъдещето? Може ли да се вземе за пример за прагматичен кмет настоящият премиер на Великобритания Борис Джонсън?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още