IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се изкуши ли Слави Трифонов от нови избори в търсене на още гласове?

На масата са сложени едни 50 плюс 10 милиарда евро и това блазни всички партии, посочи политологът проф. Росен Стоянов

15:10 | 05.04.21 г. 2
Ще се изкуши ли Слави Трифонов от нови избори в търсене на още гласове?

В случай че ГЕРБ-СДС не успеят да съставят правителство, Слави Трифонов и “Има такъв народ” може да преценят, че е по-добре максимално бързо да се отиде до следващото раздаване на картите, възползвайки се от възможността да оберат още протестен вот и да го консолидират, за да има още по-малко партии в парламента и вариации за потенциални коалиции. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в Нов български университет.

“Предсрочните избори са абсолютно възможни, това е част от демократичния процес. Нюансът е в това, че ако се стигне до предсрочни избори те ще бъдат под лайтмотива, че се правят от служебно правителство, назначено от президента. Тук става особено интересно в контекста на президентските избори в края на тази година“, смята той.

В анализа си проф. Стоянова посочи промяната в политическото пространство с навлизането на нови партии в парламента; успехът на една партия, която за пръв път се яви на избори и спечели второ място; поредната победа на управляващата партия; катастрофата на БСП.

Той отбеляза, че оттук нататък е важно да разберем какво смятат лидерите на партиите за миналото денонощие, за резултатите от изборите. 

“Ако сме в нормална демократична държава, председателят на левицата трябва да подаде оставка, защото това е катастрофа, невиждана през последните 30 години”, коментира проф.  Стоянов.

Според него сред причините за неуспеха на левицата е липсата на възможност партията да проведе традиционна кампания, тъй като електоратът ѝ “жадува за личен контакт”. “Това не се е случвало никога и би трябвало да има последствия”, смята политологът.

По отношение на вариантите за сформиране на следващо правителство проф. Стоянов отбеляза, че “всичко е възможно, особено в българската политика”.

По думите му тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС например може да означава, че вълната недоволство, която сега е просто висока, "ще се превърне в цунами и ще помете всичко наред".

Политологът е на мнение, че никой от лидерите на политическите партии не изнася проблема със справянето с пандемията като единствения или най-важния.

Той подчерта, че “на масата са сложени едни 50 плюс 10 милиарда евро“. "Това е нещото, което блазни всички”, напомни проф. Стоянов и поясни, че това са предвидените средства за България за следващия програмен период и тези за възстановяване.

Ще има ли хора с експертиза и морал, които да разпределят парите от ЕС? Колко ще е устойчиво следващото правителство? Кои са възможните коалиции? Защо политологът смята, че резултатът на ДПС на тези избори е тактически ход - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
нищо няма да изцепи ... той май кат байдъна ... полуумрел кат го гледам ... ама то не мое толкоз годин лаиф само на макс ... иде време да се плаща сметката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
mrynmryn
преди 2 години
Tой още не е излязъл да се изцепи нещо в национален ефир, нови избори само могат да му навредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още