IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли спирането на "Южен поток" върху газовите доставки за България?

След решението на Кремъл политическите спорове по темата продължават

11:42 | 07.12.14 г. 20
Ще повлияе ли спирането на "Южен поток" върху газовите доставки за България?

Какво следва от решението на Москва да спре проекта "Южен поток" и какво ще се случи с дългосрочните договори за доставка на руски газ за България? Седмица след като бе оповестено решението на Кремъл, политическите спорове по темата продължават. 

"Не бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“, заяви пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента. 

Според него освен самото спиране на проекта няма да има други последствия върху останалите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газ, защото договорът ни за това е до 2030 г. Контрактът е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че проблемът е какво ще се случи след 2030 г.

„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.

„Въпросът е геополитически. С решението на Русия се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийни ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“, каза Стойнев и посочи, че в бъдеще Турция се очертава като силов играч в преговорите с ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната.

„Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта“, смята червеният депутат.

Делян Добрев бе категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030 г. България ще добива собствен газ. Според него дори можем да изнасяме синьото гориво, което е извън нуждите ни.

Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. „Ние наистина ще взимаме газ към 2020 г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а от Каспийския регион“, коментира депутатът.

„Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Много по-важно за нас са българските находища и да имаме алтернативно трасе“, допълни той.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP). Той постави под съмнение и добива на газ в България. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още социалистът.

"Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран", каза пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков. 

Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Спирането на ЮП от ЕС няма да окаже влияние. Не и тази зима. Няма как да се свърши всичко за такъв срок, дори и при усилна работа. Влияние ще оказва, обаче, преминаването на единствената тръба през регион с такова политическо напрежение и военно противопоставяне, към което тласкат щатите. ТЕ ще повлияят сега. В бъдеще, на кранчето ще седи я Ердоган, я негов наследник. А те така ни обичат, така ни обичат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
varna333
преди 9 години
Ах как искам сега Украинците да врътнат кранчето с газста за два месеца па давидим ще ви даде ли Европа от неината газ и на каква цена господа евро-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
На никого в ЕС не му пука за България! Нас вече ни няма на картата! Тук с Южен поток се появява един друг огромен *УР, обаче не толкова за нас, колкото за по-широк кръг от заинтересовани в Европа!!! Това се разбра от начина, по който Оланд приземи аварийно самолета си на връщане от Казахстан в Москва и некакнен се изтърси на Путин! Това на дипломатически език се казва "форсмажор"! Човечецът е разбрал в какво се превръща любимата на Франция Турция и почти е скочил с парашут над Русия ако може да спаси нещо... хаха! Ама едва ли - Путин неколко пъти предупреди! Който е имал мозък, е разбрал, кайто е нямал, и сега няма! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
varna333
преди 9 години
Аиде сега всички политици изброявам ги поименно Борисов Плевнелиев Първанов Местан Кунева Бареков Костов и неграмотният Симеонов дето му се превиждали гевреци слагаите *** шалварите грабвайте ибриците и при Ердоган да му правите селям и да преговаряте за цената на газа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 9
крас
преди 9 години
КАКВО ЗАГУБИ БЪЛГАРИЯ?Газа който в момента минава през България и по който получаваме транзитни такси от 150 мил. евро ше бъде спрян.Путин и Ердоган се разбраха да нагнетяват по големи обем газ през СИН ПОТОК, за сметка на трасето през България!Това ще е докато бъде пусната и втората тръба паралелна на Син поток! Тогава нашата тръба ще е реверсна!! Не ние ще транзитираме газ за Турция , а обратното!Сещайте се кой на кого ще плаща такси! Има обаче нещо много по страшно от това!РУСИЯ ПРОДАВА ГАЗТА НА ТУРЦИЯ , А ТЯ Я ПРЕПРОДАВА НА ДРУГИТЕ!!КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА Е ВЪПРОС ЧИЙТО ОТГОВОР ЗАВИСИ ОТ ТУРЦИЯ!В Европа има нов доставчик на газ - ТУРЦИЯ!!НИЕ ВЕЧЕ СМЕ КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ НА ГАЗ, А НЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ!В единя случай калкулираме със знак минус , а в другия със знак плюс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
интересно защо тогава Германия се набута с северен поток дали и правят мръсно или тя помпи пари от транзита на газ за франция белгия холандия. Северен поток не се различава по ниюо от Южен поток само че Германия веднага тихомълком го лапна а нас Еврогеиците ни спряха ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО? ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ БЕДНИ ЗАВИСИМИ И ДА ЛАЗИМ В КРАКАТА НА ЕВРОПЕИСКИТЕ ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
От Русия можеше да получаваме газ на преференциални цени ! Щяхме да получаваме комисионни за преноса на газ а сега ще плащаме на турция двапъти по скъпо за доставка или ще чакаме хамериканците да ни носят в кораби три пъти по скъп втечнен газ .Русия не губи нищо потокът така или иначе ще достигне до Европа от турция през Гърция после ще мине през македония Сърбия Словения Унгария Австрия и Италия това е основният замисъл на Русия те знаят че за разлика от нас Гърция няма да се остави на ЕС и ще дръпне тръбата след това Русия ще я прекара през Македония Сърбия който е са членки на ЕС стигне ли до Сърбия Словения и Унгария веднага ще я захапят после за Австрия и Италия няма да обеснявам тя сама ще влезе там. Това беше целта на ЕС да изолира България от влиянието на Русия и да остави под влиянието на Турция . От освободителите си и поробителите си българските политици избраха поробите ли си! Сега подтичват тук таме еврогеиските *** и ни обесняват калко вреден проект бил ЮП !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
И като какви точно трябва да получим "най-ниските" - като крупен потребител, като редовен плащач, като крупен транзитьор или като надежден съюзник и геополитически партньор? Аааа, сетих се - сигурно, щот много добре се грижим за военните им паметници! Хаха!Абе споко - нали победиха добрите вече! Изгонихме ги ***! Сега иде истинската, братска дружба с каспийско-анадолските и юдейските народи! Там и цените ще са не най- ниски, а направо братски! Само трай още 2-3 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
ivanrog
преди 9 години
404-те долара не са от най-ниските, но те са такива заради високата цена на петрола, което е ясно, че догодина няма да е така и тогава цената ще е доста по-ниска. Все пак цената на газта е обвързана с цената на петрола. Иначе да, жалко повече няма да има транзит през нас, все пак не мисля, че някой се съмнява, че цялото количество Турция ще си го доставя през директната тръба, а после ще доставя и на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Да точно така! Това ни беше подаръкът от Русия за влизането ни в НАТО! Нормално е вече да нямаме нужда от специални цени, които се полагат на съюзници и братски народи! Хаха! Много повече са ни загубите, много повече!Сега очаквай отново подаръци с цената и за санкциите, които подкрепяме и за участието ни в дрункането на оръжее срещу Русия... Тези 404 долара, които ни подариха заради Южен поток, скоро ще са спомен за сладък, но много кратък сън!Сега се приготви Ердоган да ти прави съюзнически подаръци... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още