IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба заради нова екотакса?

Пазарът ще стане още по-нерегламентиран заради фирмите с нелегален внос, прогнозира Любомир Кленов

11:31 | 29.08.18 г. 1
<p>
	Магазин за дрехи втора ръка в Будапеща, Унгария. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Магазин за дрехи втора ръка в Будапеща, Унгария. Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането на екотакси върху дрехите втора употреба със сигурност би увеличило цената на продукта. Това прогнозира Любомир Кленов, член на управителния съвет на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, пред bTV.

За идеята на Министерството на околната среда и водите да въведе продуктови такси и за продаваните дрехи втора употреба информираха от Българската стопанска камара. От там съобщиха, че е създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса. Основният мотив за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък.

„Има сериозен внос в България, предимно от Западна Европа, на година около 25 хиляди тона. Има и локално събиране на дрехи втора употреба у нас. Над половината се изнася отново извън България за африканския и азиатския пазар. България е пазарен лидер най-вече в сортирането”, обясни Кленов.

По думите му повторната употреба на текстил като цяло се стимулира от ЕС, но ако в България се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, това ще стане „абсолютен прецедент в Европа”. Според Кленов това няма да стимулира повторната употреба, а би запълнило сметищата. 

„В България така или иначе съществува сериозен „сив сектор”, това са фирми, които извършват нелегален внос, години наред не се плащали ДДС, осигуровки и данъци. Те няма да плащат и тази такса и всъщност, реално погледнато, ще придобият още едно конкурентно предимство. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, отколкото е в момента”, смята той.  

Експертът е на мнение, че не повече от 1-2% от това, което остава в България, трябва да стигне до сметищата.

Той е категоричен, че нищо от компаниите, които са членки на асоциацията, не стига до т. нар. употреба за отопление и огрев.

„Да виним бранша, който се занимава с дрехи втора употреба, за мръсния въздух в София, не е сериозно”, коментира още Кленов.

От пресцентъра на екоминистерството пък заявиха, че към момента министерството няма изготвено предложение за въвеждане на продуктова такса за пуснатите на пазара облекла и други текстилни изделия втора употреба.

„При изготвянето на нормативни актове МОСВ осигурява прозрачност и публичност чрез провеждане на задължителните обществени консултации с всички заинтересовани страни и лица. В случай на изготвяне на такъв проект той ще бъде подложен на подобна дискусия”, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още