IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намалеят ли цените при по-нисък ДДС за храните?

Понижаването на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета, посочи Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България"

16:41 | 07.12.21 г. 3
Ще намалеят ли цените при по-нисък ДДС за храните?

Експертът направи коментара след обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи или не“, посочи той.

Донев е категоричен, че каквито и контролни мерки да бъдат наложени, те не могат да имат ефект.

„Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета“, смята той.

Подобно мнение изказа и д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish в предаването "В развитие" по BloombergTV Bulgaria. Според него намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия ѝ вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над 1 млрд. лева.

„Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев. – Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги“, посочи експертът.

Като „напълно левичарско“ описа Донев идеята на КНСБ данък печалба да се вдигне на 15%. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки".

„Това е много притеснително и силен удар за бизнеса. Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като то цели криенето на данъци от големите технологични компании“, съветва Пламен Донев.

По думите му в хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство повече се акцентира на общите идеи и точките на пресичане. „Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%“, поясни старши мениджърът в "Делойт България".

Той определи като притеснително предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15%, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, заяви Донев.

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза, Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Защо няма съгласие за удължаване на диференцираната ДДС ставка? Какво е предложението на БТПП за 0 лева акцизна ставка за мегаватчас електроенергия, произведена от предприятия за собствени нужди? Синдикатите предлагат 15% данък печалба – какво мислят работодателите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
там където ддс-то е диференциално , то е за сметка на много други такси и данъци ... проблемът не е в ддс-то а в кинтите дето взимат хората , особено полуграмотната част от населението , като тук не визирам тъмнoзелените , а доста по-обширна прослойка от местната популация , дето има изключително висока самооценка ... :))) ... но я бъркат няколко стотинки в цената на хляба , кенвиршите и токът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
caller
преди 2 години
ДДСто за храни и лекарства само у нас в БГто е на общо основание. Навсякъде по белия свят и в ЕСто ДДСто за храни и лекарства е с по-ниска ставка. Само при нас се дере и кожата от гърба на обикновените бачкатори, че да може данъците за фирмите да са ниски. Но то бачкаторите вече взеха да ходяъ на гурбет, тук малко останаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
намаляха ли цените като им свалихте ддс-то на кръчмите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още