IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли за три месеца да се премахват изоставените автомобили от София?

МВР подкрепи предложението на общинския съветник Борис Бонев и гражданската организация "Спаси София" сроковете да бъдат намалени

11:10 | 13.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще може ли за три месеца да се премахват изоставените автомобили от София?

Да бъде съкратен срокът, в който изоставените автомобили в София се премахват, след като изтече техническият им преглед - от две години на три месеца. Времето след стикирането на идентифицираното превозно средство да бъде съкратено от три на един месец. За това настояват независимият общински съветник Борис Бонев и гражданската организация "Спаси София".

Предложението с ново, драстично решение за намаляване на изоставените автомобили в столицата идва след статистика, според която от 2006 до 2019 г. броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%, паркоместата са недостатъчни, а на много от тях има изоставени автомобили.

"В момента две години един автомобил, който може да бъде пълен с боклуци, с изпочупени стъкла, да бъде грозна и опасна гледка в кварталите, може да седи и да няма сила, която да го премести", заяви Борис Бонев в Bulgaria ON AIR.

По думите му, изследвайки практиката в други държави, става дума за дни и седмици, а не месеци, в които автомобилите да бъдат премахвани от улиците.

Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи. Общинският съветник съобщи, че от МВР вече са излезли със становище, че подкрепят сроковете да бъдат намалени.

"Въпреки положителната реакция, която получихме, имаше и хора, които изказаха своите опасения от типа "какво би станало, ако съм в болница". Годишният технически преглед не е обвързан с личното явяване на собственика, всеки може да направи това нещо. Много малко и частни са случаите, в които да има обективна невъзможност", коментира Бонев.

Той напомни, че почти няма междублоково пространство или паркинг, на който да няма поне един изоставен автомобил.

„Говорим за всички квартали", посочи Бонев. Общинският съветник обясни, че процедурата може да се улесни със създаването на комисии в общините, които да следят има ли автомобили, които заемат нерегламентирано паркоместа.

Какви сигнали се подават в https://helpbook.info платформата? Къде изоставените автомобили са най-много? Ще се реши ли проблемът с паркиране с проекти за монтажни паркинги? Има ли подходящи терени за тях? Колко паркинги са построени в София през последните години извън тези покрай метростанциите? Какви мерки може да вземе Столична община с нова уредба за паркиране? Защо трябва да се разширяват „зелена и синя зона“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още