IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли онлайн търгове за произведения на изкуството в България?

Скоро Аукционна къща Виктория ще има платформа за онлайн търговия, съобщи собственикът й Павел Тодоров

22:19 | 09.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Аукционна къща Виктория</em></p>

Снимка: Аукционна къща Виктория

Пазарът на изкуство е специфичен и крехък. При всички положение пандемията му се отрази негативно. В по-ниския сегмент играчите изчезнаха. Очаквам пазарът да се насочи повече към онлайн пространството за момента, с малко масови мероприятия на живо, но вярвам, че това ще отмине скоро и ще бъде намерено глобално решение в борбата с пандемията. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази собственикът на Аукционна къща Виктория Павел Тодоров.

"Когато хората инвестират в изкуството, трябва да са спокойни. Когато хармонията се наруши поради някаква причина, това напряга пазара и оттегля играчите от него", коментира той.

По думите му пазарът на изкуство с аукционните къщи в България е малък, работи се с ограничен кръг хора. „Не представляваме особен пазарен дял в икономиката на страната", посочи Тодоров.

Според него ценителите на изкуството са различни категория хора. Той подчерта, че очакванията са, че повече млади хора ще се докоснат до изкуството.

"Колкото сте по-акуратен, толкова по-добро име имате на пазара за произведения на изкуството", смята собственикът на Аукционна къща Виктория. Той изтъкна колко е важна изкуствоведската и техническата експертиза и предупреди да се внимава откъде се купуват произведенията.

Павел Тодоров отбеляза, че изобразителното изкуство е прекалено елитарно, а залитането в масовата култура е обезпокоително.

"Това е единственото изкуство, в което притежавате не само оригинала, а и цялата му материална стойност в момента и в бъдеще", каза Тодоров и поясни, че това е перспективна инвестиция.

Той прогнозира, че в бъдеще ще има онлайн търгове и в България и съобщи, че скоро „Виктория“ ще има платформа за търговия.

Падат ли цените на творбите и може ли да се намали комисионата на продавачите? Каква е прогнозата за развитие на пазара на изкуството? Защо фалшификатите са малко на българския пазар и как да ги откриваме? Какви са гаранциите при закупуване на оригинални творби? Кога ще има аукциони за произведения на изкуството?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още