IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли държавна подкрепа за биофермерите?

В момента само 5% от земеделските земи в България се използват за биологично земеделие, посочи Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти"

13:46 | 01.10.20 г.
Ще има ли държавна подкрепа за биофермерите?

“Необходимо е да се обърне внимание на фермерите и да им се даде възможност да си преработят продукцията”, категорична е тя.

"Заради коронакризата спряха да работят част от фермерските пазари и продукцията на биопроизводителите застоява. В сектора има започнало възстановяване, но то се случва много бавно", коментира Албена Симеонова.

Експертът посочи, че износът на биологична продукция също е ударен заради Covid-19.

"За момента е трудно да се предвиди кога може да последва по-сериозно възстановяване, имайки предвид очакванията за втора вълна на пандемията", каза Симеонова.

По думите й сред основните пазари в Европа на българските биопроизводители са скандинавските страни, Германия, Австрия, Великобритания.

Председателят на Българската асоциация "Биопродукти" смята, че възстановяването на дейността на фермерските пазари не е допринесло до „големи подобрения по отношение на реализацията на производството, което донякъде се дължи на факта, че те са в центровете на големите градове, а голяма част от жителите там все още работят дистанционно“.

Симеонова заяви, че в момента само 5% от земеделските земи в България се използват за биологично земеделие. Тя е на мнение, че в рамките на Европейския съюз трябва да има обща мярка за биологично производство, която да се отнася за всички страни.

Какви мерки още могат да помогнат на сектора - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още