IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доплаща ли българинът при новия здравен модел на Кирил Ананиев

Пациентите ще имат по-голям избор след като внесат парите си в частен фонд, коментираха д-р Стойчо Кацаров, Аркади Шарков и д-р Иван Кокалов

10:38 | 15.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на осигурените лица. Това е една от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, който ще бъде представен днес.

Въпреки че тази вноска ще остане в размер на 8% от доходите, при частния фонд ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неизвестен. Освен това, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пациентите няма да плащат повече с предвидените промени. “Възможността ни като граждани да избираме къде да внасяме парите си, е в наш интерес, защото, ако не ни харесват условията на един фонд, можем да изберем другия”, заяви той пред bTV.

Здравният икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков обясни, че новият модел цели да създаде конкурентна среда, тъй като конкуренцията сваля цените и повишава качеството. Все още обаче не било ясно как ще бъде постигната тази конкуренция по думите му.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов се позова на доклада на Европейската комисия, според който българинът доплаща най-много от европейците за здравеопазване. "Този модел, който ни се предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези", категоричен е синдикалистът.

Investor.bg припомня, че във визията на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на новия здравноосигурителен модел се търси по-специфичен механизъм, който да позволи на болниците да функционират нормално. Той настоява за сериозен дебат за бъдещия здравен модел, за да се постави бъдещото развитие на здравеопазването на надпартийна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Какво означава, че частния фонд трябва да събере 1 000 001 клиента преди да е лицензиран ? Трябва милион човека първо да си платят осигуровките и да чакат на милион и един, че фонда им да бъде признат за фонд и да започне да им предоставя услуги, и то в държава с 6.5м. Население ? Сигурно нещо не разбирам правилно. Но иначе идеята за части фондове ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 4 години
Същественият източник за нарастващи щети е, че централната банка работи по грешен начин.При наличие на държавната грешка, колкото по-добре работи правителството за постигане на обществен икономически растеж, толкова повече са щетите от работата на централната банка и по-голям провалът на общественото здравеопазване.Устойчиво обществено здравеопазване е възможно, когато централната банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Инертен
преди 4 години
Малко ли плаща сега българският пациент, че искат и още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още