IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще действат ли ваксините при омикрон варианта на коронавируса?

Все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да се направи предположение как би се развила една нова вълна, смятат специалисти

10:57 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg

Ваксините ще действат при омикрон варианта на коронавируса с намален процент на ефективност. Не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат, каза по БНТ Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.

„При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза", посъветва специалистът. Няма място за паника при омикрон, засега данните са за леко прекарване на болестта. Делта вариантът не си е отишъл, допълни Христова

Очаква се до 2-3 седмици да има проучвания, доколко ваксините покриват новия щам.

„Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни тя. Според нея омикрон няма да е нито първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

Ива Христова поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. „Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина, със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", каза тя. 

Омикрон вариантът се разпространява много бързо, има доста заболели. До момента нямам случай на дете с омикрон. Данните до момента показват, че този вариант протича по-леко. Няма случаи на загуба на вкус и мирис, повечето установени случаи са на млади хора, коментира пред Bulgaria ON AIR д-р Нели Стойкова, която работи в Йоханесбуг.

Омикрон вариантът ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира по bTV математикът Огнян Кунчев. По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците. Според Кунчев, ако омикрон навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа. Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една нова вълна.

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Засега република Южна Африка има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Любомира Гломб допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки. „Така нареченият хибриден имунитет - от преболедуване и ваксинация, предпазва най-много“, каза вирусологът и отправи апел към хората да се ваксинират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още