IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли ограничен ръстът на заразените с COVID-19?

Лошата дисциплина и подценяване на мерките са причината за по-големия брой заразени от последните дни, смятат специалисти

12:04 | 23.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Това, че по-малко хора имат нужда от болнично лечение, по-малко хора имат нужда от реанимация, ни дава спокойствие, че всъщност вирулентността на вируса като че ли е намаляла. Но в момента няма научни данни, които да докажат тази хипотеза, това трябва да бъде проверено във времето. Това каза по БНТ изпълнителният директор на "Александровска" проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му обаче анализите са показали, че този коронавирус не прилича по нищо на предходните. Смятало се е, че когато започне лятото, той ще изчезне. Има и друго теза - че в летния период, когато няма разпространение на много други вируси, е подходящ период за разпространението на коронавируса, като това разпространение може да бъде контролирано.

"Няма нито едно научно доказателство, което е достоверно и на което да стъпим и да сме сигурни в това, което правим", каза обаче професорът. По думите му единственото хубаво е, че сме видели, че този вирус може да бъде контролиран със спазване на мерките - дисциплина, дистанция, дезинфекция. 

"Когато бяха вдигнати мерките, нашият апел беше хората да спазват дистанция и дезинфекция, но голяма част от тях подцениха тези мерки и решиха, че всичко е отминало. Напротив - коронавирусът е сред нас, ние трябва да се научим да живеем с него, като бъдем малко по-мъдри и вземаме по-разумни решения", каза проф. Ангелов.

Според него през изминалите седмици сме наблюдавали грубо нарушаване на препоръките. Имало е много събирания на ловни дружинки, религиозни събирания, спортни, свободно поведение в нощни клубове, в пиано баровете. Тези неща според шефа на "Александровска" ще доведат до скок на новозаболелите.

Според него лошата дисциплина и подценяване на мерките са причината за по-големия брой заразени от последните дни. Най-важното е да не се събират хората в затворени пространства, каза проф. Ангелов.

Мерките не трябва да се неглижират, защото видяхме, че либералните модели като Швеция води до много лоши резултати, каза още той.

Проф. Костадин Ангелов уточни, че клиничната пътека за лечение на COVID-19 e около 600 лв. В Министерството на здравеопазването е обсъждано дали да не бъде повишена, защото в тежките случаи е изключително недостатъчна, каза професорът. В тези случаи има разходи, свързани с многобройни тестове, много изследвания - образни със скенер, много медикаменти и парите, които се отпускат по Здравна каса са недостатъчни за финансирането на тези болни, каза още той. Тестовете обаче се плащат от държавата и цената на един тест е 60 лв.

Вирусът продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва, посочи и директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Данчо Пенчев пред Нова телевизия.

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от него“, посочи той. По думите му динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.

В момента имаме втори пик на COVID-19, нужен е повече самоконтрол, каза по bTV директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„В никакъв случай не трябва да се отхлабват мерките ... трябва да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина, и най-вече – повече самоконтрол. Днес имаме рекорден брой починали за денонощие пациенти, имаме втори сериозен пик“, каза той.

Самият Балтов е под 14-дневна домашна карантина заради контакт със заразен с коронавирус.

В „Пирогов“ в момента няма заразени медици, уточни директорът на най-големия център за спешна помощ у нас. В началото обаче много лекари са били заразени от пациенти, постъпили с други спешния състояния. При първата вълна един пациент заразяваше 10-15 души от персонала, уточни проф. Балтов.

Освен строги мерки срещу разпространението на вируса в „Пирогов“ тестват и всички медици, които са били 10 и повече дни в отпуск. Така са хванали случаи на безсимптомно прекаран коронавирус. Проф. Балтов призна, че все още не е ясно кой ще плаща за тестовете на персонала и пациентите, но увери, че в „Пирогов“ те са безплатни.

„Вирусът още е сред нас, все още е активен. Нищо не се е променило с вируса, само нашето поведение се промени“. Това посочи пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на медицинския съвет, който беше сформиран към правителството.

Според него масовото неспазване на препоръчителните мерки се дължи на това, че малко хора са видели заболели и особено тежко болни, „затова масата от населението чува само статистиката и не вижда реалната заплаха и се получава дисонанс“.

„Целта на вируса е да заразява повече хора. Единственото нещо, което можем да правим, е да се самоограничаваме и да предпазим себе си и обществото“, каза пулмологът.

„В научната литература никъде не се говори за отслабване на вируса. Ако той се адаптира към имунитета на популацията, ще изглежда, че по-леко боледуваме, но ще заразява повече хора. Общото количество хора, които карат боледуването тежко или загиват, няма да се промени. Просто повече хора ще боледуват и от тях по-малко ще влизат в болница, но броят на хората в болница няма да намалее“, каза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога неизвестно е защо при някои хора вирусът изчезва и след време се реактивира и какъв е имунният отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от негоВируси винаги е имало и ще има , въпросът е докога ще баламосвате хората ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още