IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев: Парното може да поевтинее повече от прогнозираното

Ако цената на природния газ бъде намалена, ще се понижат с по-голям процент и цените за топлинната енергия от 1 юли, поясни председателят на ДКЕВР

13:58 | 01.06.12 г.
Семерджиев: Парното може да поевтинее повече от прогнозираното

Има вероятност парното да поевтинее повече от прогнозираното, заяви  председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той обяви мнението си с уговорката, че цената на синьото гориво бъде намалена, както се залага в договора с "Газпром", който се очаква да бъде подписан. Семерджиев допълни, че настоящата прогноза на регулатора за по-ниски цени на парното от 1 юли е направена при сега действащата цена на природния газ.

Комисията представи новите предложения за цени на топлофикационните дружества от новия регулационен период 1 юли 2012 г. Те предвиждат понижение на цените на парното отопление в почти всички градове. 

Повишение ще има единствено за софиянци и русенци, като увеличението на столичната топлофикация е с 0,5 процента, а за тази в Русе - с 11,6 процента. Във всички останали градове се предвижда поевтиняване, като за Пловдив то е най-голямо - с 29,6 процента. 

Очаква се между 8 и 12 юни "Булгаргаз" да представи своето искане за цена на природния газ от 1 юли. Енергийният регулатор ще го разгледа и ако цената на газа бъде понижена, ще се преизчислят и предложенията за цени за парното, индивидуално за всички топлофикации, обеща Семерджиев. Той обаче не се ангажира с прогноза с колко би могла да бъде намалена цената на синьото гориво.

Семерджиев каза, че още не е завършил процесът по подписване на споразумението за намаляване на цената, на която се доставя горивото от Русия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още