IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Няма заявки за сезонни работници от България за ЕС

От началото на годината до края на април 3024 българи са заминали за чужбина с цел наемане на работа

16:41 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След обявяването на извънредното положение у нас във връзка с пандемията (13 май, б. ред.) в Агенцията по заетостта не са получавани заявки за работни места от координатори или работодатели за набиране на сезонни работници в Европейския съюз. Това посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос депутата от левицата Георги Гьоков.

Дейностите по посредничество на EURES България се осъществяват чрез сайта на мрежата, на който до момента са публикувани обяви за работни места единствено в България. Към момента няма активни обяви за сезонни или друг вид работници за чужбина, посочва министърът. 

От началото на годината до края на април 3024 граждани са декларирали при прекратяване на регистрацията си в бюрата по труда, че заминават за чужбина с цел наемане на работа в ЕС, пише още Сачева. Устроени на работа в чужбина чрез EURES мрежата са 22 души от началото на годината. Започнали сезонна работа в страни от ЕС чрез посредничеството на АЗ са 9 сезонни работника в селското стопанство в Испания.

Миналата седмица в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент се проведе дебат, посветен на сезонните работници от Източна Европа. След него стана ясно, че над 17 млн. европейски граждани работят в друга държава членка. А трансграничните работници са 1,7 милиона души.

Според комисаря по труда и социалните права Никола Шмид животът на сезонните работници в ЕС се превърнал в кошмар заради коронавируса и затварянето на границите.

ЕК вече излезе с препоръки, че на сезонните работници трябва да се гарантира свободно движение в условията на пандемия, също както и на медицинските лица и тези, които са пряко свързани с борбата с COVID-19. Сега Брюксел готви поредните препоръки, но от самите държави зависи дали ще ги изпълняват.

Европейската комисия ще следи за ситуацията със сезонните работници, защото според комисар Шмид не не нормално хората да не могат да упражняват своите основни права. Еврокомисията призова при отварянето на границите сезонните работници да се ползват с приоритет и да няма дискриминация на базата на това от коя държавата идват те.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още