IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Целта е да задържим безработицата до 6,5% в края на годината

Има готовност за удължаване на мярката 60/40 до края на годината, посочи социалният министър

10:43 | 02.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поставили сме си за цел да задържим безработица до ниво от 6,5% в края на годината, каза по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. Всичките ни усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ще продължим да предлагаме нови мерки, посочи още тя. Сачева допълни, че в момента се водят разговори и за отпускането на допълнителни средства от Европейската комисия.

Имаме готовност да удължим и програмата 60/40 до края на годината, отбеляза Сачева.

Правителството вчера одобри новия разширен вариант на мярката 60/40, който ще е в сила до 30 септември. С новия дизайн на мярката се очаква да се обхванат около 300 хиляди работни места, като изразходваните средства ще са до около 1 млрд. лева. 

По думите на министъра броят на безработните, които се регистрират в бюрата по труда в последната седмица, е намалял значително – до около 1000 души на ден. Заслуга за това тя вижда именно в мярката 60/40. Кандидатствалите за такава финансова подкрепа получават полагаемите им се средства в рамките на 12 дни.

„Говорим за запазване на почти 300 хиляди работни места ”, поясни Сачева, визирайки програмата.

Уточнявайки, че е рано за прогнози, социалният министър потвърди за възможен ръст на безработицата наесен. Една от причините за това би бил краят на сезонната работа и инерционни процеси в отделни бизнеси.

Сачева не допуска, че може да има сериозни злоупотреби от страна на хората, на които се полагат социални помощи. Тя не очаква онези, които в момента получават пари от бюрата по труда, по-късно автоматично да влязат в системата за социално подпомагане.

„Социални помощи в момента получават около 22 000 души, а помощи за безработица – около 110 000”, допълни министърът.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Дали няма злоупотреби, щом стотици хиляди лица в трудоспособна възраст ОТКАЗВАТ да работят? Ама тях не ги броите за безработни, щото не ви отърва, нали - министърке?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още