IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С пускането на третия лъч на метрото се очаква сериозен спад на трафика

Две трети от софиянците биха оставили автомобилите си, за да ползват градската железница, показва анкета

16:44 | 22.07.11 г.
С пускането на третия лъч на метрото се очаква сериозен спад на трафика

С над 50 хиляди автомобила ще намалее трафикът в София при пускането на третия лъч на софийското метро, съобщи за БТА инж. Александър Витанов, управител на "Транспро" ООД, подизпълнител на чешката фирма "Метропроект", която обследва предложенията за маршрут на третия лъч на метрото.

През март тази година е направена анкета сред 5 хил. души над петнайсетгодишна възраст. Над 44% от анкетираните пътуват с градски транспорт, а 26,4 на сто от хората са казали, че се движат по един човек в автомобил. Пешеходци са 21,7% от запитаните, само 3,3 на сто са казали, че ползват маршрутните линии и едва 1,1 на сто се придвижват с такси, сочи проучването.

Две трети от анкетираните са заявили, че биха  оставили автомобилите си и ще пътуват с метрото.

До септември ще бъде подготвена прогнозата за пътуванията по третия лъч на метрото.Всеки един от предложените пет варианта за третия лъч на метрото е с минимум по две естакадни преминавания, като по тях се предвижда да има шумоизолиращи стени.

Предвижда се с метрото да бъдат превозвани по 40 хил. пътници на час.

По думите на главния архитект на София Петър Диков и гражданите ще могат да дават предложения за различните маршрути. През септември ще има нов експертен съвет, който да разгледа постъпилите предложения и доклади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още