IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С геодезически заснемания на плажовете ще следят концесионерите

Ще сме безкомпромисни, ако не се спазва изискването за 50% свободна зона, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия бизнес в Обзор

18:12 | 17.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени. Това се закани на среща с представители на туристическия бранш в Обзор министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя информира, че около 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните две години заради открити системни нарушения, като само през 2018 г. са събрани 480 хил. лева от неустойки. Министърът призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството и посочен на сайта имейл адрес.

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат  чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция. 

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари, като от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за успешното протичане на сезона. 

Пред бранша в Обзор Ангелкова каза, че се работи активно за популяризирането и утвърждаването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците извън активните сезони да се ползва богатата материална база. Конгресният туризъм успешно се комбинира с морския, културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм. Това ще е сред основните акценти на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която предстои в края на май в Слънчев бряг.

Министърът на туризма отчете 1% намаление на планираните полети до летище Бургас. „Очаквам, че през идните месеци ще постигнем резултатите от миналата година, тъй като предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша, прогнозира Ангелкова и уточни, че с цел привличане на повече организирани туристи от целевите ни пазари и повече чартърни полети към морските летища и през крилата на сезона се разработва анализ, който да покаже какви допълнителни мерки да се предприемат.  

„В момента се обсъжда  специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка в България“, съобщи Николина Ангелкова.

Тя информира и за инициативата „Денят за Вас“, която предвижда в един ден от летните месеци общините по Черноморието да обявят вход свободен за всичките си музеи и културно-исторически забележителности и така да привлекат допълнително гости от страната и чужбина. Тя е част от кампанията на министерството „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още