IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Имаме на 100 процента шанс да влезем в чакалнята на еврозоната

Да кандидатстваме веднага, изпълняваме всичко, призовава бившият финансов министър

09:11 | 25.05.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Имаме на 100 процента шанс да влезем в чакалнята на еврозоната, изпълняваме всички критерии вече от много години, показваме воля и занапред това да се осъществи“. Това казва в интервю за вестник „Стандарт“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Коментарът е по повод по повод предупреждението на ЕЦБ, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на  централната банка и доклада на Еврокомисията, според която България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за преминаване към еврото.

„Да, разбира се, от Европа не са сигурни точно какви стъпки трябва България да предприеме и затова предлагат по-бавни. Това обаче ще е грешка. Готови сме и трябва веднага да кандидатстваме. Убеден съм, че, ако кандидатстваме, ще ни приемат. Защото примерите на Словакия преди нас, Естония, Латвия, Литва това показват - ако не кандидатстваш, винаги ще те бавят. Затова - да кандидатстваме веднага, изпълняваме всичко“, казва Дянков. 

Ако за Шенген, например, има сравнително неясни критерии как точно се влиза, то за чакалнята на еврозоната критериите са много ясни“, допълва той. Разписани са в Маастрихското споразумение.

По думите му веднъж като влезем в чакалнята, само от нас зависи колко време ще останем там. Това вече е друго решение. То може да се вземе от правителството, след като има по-дълъг разговор за това. Обикновено поне две години и половина трябват за влизане в еврозоната, след като една страна е в чакалнята. Но Швеция, например, е в чакалнята вече 15 години.

Симеон Дянков изтъква, че от много години сме във валутен борд и левът е вързан с еврото, затова „няма да има никаква инфлация и никакво увеличение на цените“.

Конкретна стъпка към по-бързо влизане на страните от Западните Балкани в ЕС, според мен, няма скоро да се осъществи. Но като цяло с повдигането на темата ние спечелихме, казва той по повод проведената на 17 май в София среща на върха.

За рестарта на проекта АЕЦ "Белене" той коментира, че „ако това може да стане като изцяло частен проект, за мен е възможно да се развие. Идеята, че ЕК ще допусне потенциален китайски инвеститор да стане собственик на такъв важен стратегически обект, според мен е нереалистична“.

По повод премиерата на книгата му "Накъде върви Европа" Дянков изтъква, че основното предизвикателство пред Европа е да достигне икономически растеж, който е поне равен на този в другите развити икономики - Съединените щати, Япония, развитата част на Азия. Въпреки добрите икономически години в Европа, това все още не е факт.

„За 2018 г. икономическият ръст в Европа е около 2,4 %, докато в Азия и Съединените щати е 3 до 4 %. Европа трябва да стигне ръст 3,5-4 %, за да може този добър начин на живот, който ние, европейците, имаме, да се запази и в бъдеще. Уви, всяка година с процент, процент и половина, изоставаме. И книгата е за това какви стъпки трябва да предприеме Европа, за да е конкурентоспособна в световен мащаб“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Всички финансово НЕдисциплинирани са в ЕЗ! Единствените, безумци до мазохизъм, финансово дисциплинирани сме ние и все още стоим на прага на ЕЗ...други, чак толкова луди към момента на опашката няма! А не ни приемат защото се страхуват че ще заприличаме на тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Да Дянков е прав във някои от изказванията си но в някои не Прав е че отговаряме на всички изисквания за кандидатстване в A R M -2 -чакалнята за Еврозоната но за да ни приемат все пак някои трябва да подаде молба за това Някои най вече банкерите упорито не искат това Не е прав че икономиката на Европа изостава от тази на САЩ За 2017 ръста на Б В П на Е С е по голям от този на С А Щ Тои говори за 2018 г но тя едва започва сега и вероятно ръста в Европа ще бъде над 3 % Чак в края на второто тримесечие икономиката на Европа завъртя оборотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Неясното политическо говорене, може би умишлено, кара много хора да не правят разлика между първата крачка ERM 2 и следващата - Еврозоната.За Еврозоната ни спъва само това, че не сме били поне 2 години в ЕRM 2. А за ERM 2 нямаме никакви законови спънки - изпълняваме критериите на 100%. Затова в никакъв случай не трябва да пропускаме шанса да кандидаттваме веднага - нямат правни основания да ни откажат!100% са си 100%, фараоне, това е математика, не дъвка, да го разтягаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Дръгарят Постна Пица да не се обажда, и без това отдавна няма общо с темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
За имане, разбира се, че имаме. 100%, шанс имаме. КОЛКО ТОЧНО, ОБАЧЕ... Никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още