IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 50 млн. лева подобряват граничния контрол в борбата с миграцията

Центровете в Пъстрогор и Харманли ще бъдат преобразувани от открит в закрит тип, става ясно от плана за 2018 г. по стратегията за миграцията

12:46 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

49,1 млн. лева ще бъдат вложени за техническа обезпеченост на границата по плана за 2018 година на Националната стратегия в областта на миграцията (2015 - 2020 г.). Проектът на плана е публикуван на страницата за обществено обсъждане и трябва да бъде одобрен от Министерския съвет.

Сред мерките за техническо обезпечение са включени разширяването на интегрираната система за наблюдение на турската граница и изграждане на сензорни линии за наблюдение, както и изграждане на автоматизирана система за наблюдение по сръбската граница.

Предвинените средства идват от грантове за страната ни във връзка с миграционния натиск. Те ще бъдат използвани още и за три преместваеми поста за наблюдение и три мобилни системи за наблюдение, както и една мобилна система за наблюдение, необходима за екипите на европейската гранична агенция Frontex у нас.

Тази мярка трябва да бъде изпълнена до края на 2018 година и дейностите по нея са възложени на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на "Гранична полиция".

В допълнение по плана за тази година за подсилване на капацитета на границите ще бъдат доставени и три мобилни рентгенови системи за проверка на превозни средства и контейнери. Проектът отново се финансира от грантово споразумение и цената му е 8,8 млн. лева. Тези мобилни системи ще бъдат предоставени на граничния пункт в Елхово, става ясно от проекта. 

Като цяло през 2018 година са заложени 47 мерки по отношение на бежанците, от които 13 са за интеграцията на чуждите граждани, получили статут на бежанци и убежище у нас. Повечето дейности се финансират от бюджетите на съответните институции, които са ангажирани с изпълнението им.

Мерките са разделени в няколко групи и освен за подобряване на граничния контрол, са предвидени още и дейности за подобряване на условията в убежищата - ремонти, подобряване на средата и достъп за хора с увреждания, борба с трафика на хора и т.н.

По план през тази година центровете в Пъстрогор и Харманли ще бъдат преобразувани от открит в закрит тип. В София ще бъдат изградени още места за деца бежанци.

По отношение на успешната интеграция е предвидено записване на децата на бежанците в училища и детски градини, обучение на учители за работа с тези деца, както и курсове по български език и преквалификация за възрастните.

Ще бъде подобрен и достъпът до здравеопазване за бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още