IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 40 хил. са се увеличили предприятията без стопанска дейност у нас през 2016 г.

Най-много преки чуждестранни инвестиции са направени в промишлеността и услугите, а в сектора на стрпителството инвестициите намаляват

14:40 | 31.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С 40 хил. са се увеличили предприятията без стопанска дейност за година, съобщи днес Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт (НСИ), представяйки предварителни данни за дейността на предприятията в България през 2016 г.

Близо 200 хил. предприятия са декларирали пред НСИ, че не са имали стопанска дейност през 2016 г., което е с 40 хил. повече спрямо 2015 г. Най-голяма част от тях са в сектор търговия.

Нефинансови предприятия

Годишен отчет в НСИ са представили 34 178 промишлени предприятия, които през 2016 г. са произвели продукция по текущи цени на стойност 66,4 млрд. лв., обяви директорът на "Бизнес статистика" в НСИ Анастас Троянски. Заетите лица в промишлените предприятия през 2016 г. са 639 168 души, или 32,5% от общия брой на заетите в нефинансовите предприятия.

От сектора на строителството са се отчели 19 513 строителни предприятия, произвели продукция за 11,6 млрд. лв. през миналата година. Структурата на произведената продукция  в сектор „Строителство“ се променя чувствително - делът на строителството на сгради нараства с 9,4 пункта до 38,6%, както и този на специализираните строителни дейности - с 5,3 пункта. Същевременно относителният дял на строителството на съоръжения намалява до 36,8%.

Структура на предприятията по икономически сектори и по години

 

Източник: НСИ

От данните в отчетите на 140 425 търговски предприятия пък става ясно, че те са произвели продукция на стойност близо 21 млрд. лв. по текущи цени, която формира 15,3% от общия обем на продукцията на нефинансовите предприятия. Миналата година в търговския сектор са работили 511 690 заети лица, или 26 на сто от общия брой заети в нефинансовите предприятия.

Структура на заетите лица по икономически сектори и по години

Източник: НСИ

В сектора на услугите през 2016 г. е произведена продукция на стойност 38,3 млрд. лв. През 2016 г. по предварителни данни в сектора на услугите броят на заетите лица достига 673 126 души, които формират 34,2% от общия брой на заетите в нефинансовите предприятия.

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към края на 2016 г. възлизат на 23,5 млрд. евро, което е с 1,4% повече в сравнение с 2015 година.

През 2016 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 10,2 млрд. евро, и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 5,9 млрд. евро.

Тези две дейности заедно формират 68,2% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял нараства общо с 1,3 пункта спрямо предходната година. В сектор „Строителство“ преките чуждестранни инвестиции са 608 млн. евро, или с 19,4% по-малко в сравнение с 2015 година.

Икономически дейности по сектори (КИД - 2008):

А - Селско, горско и рибно стопанство

B, C, D, E - Добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване

F - Строителство

G, H, I - Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство

J - Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения

L - Операции с недвижими имоти

M, N - Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности

P, Q, R, S - Други услуги

В същото време разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 17,6 млрд. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 16,9%.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 5,6 млрд. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4,8 млрд. лв. В сектора на строителството инвестициите за ДМА намаляват с 28,5% до 1,083 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Анализът на данните показва, че не по-късно от 2030 г. България няма да е държава, а територия на Турция или САЩ! Страшно е , братя българи, над 1330 г. нашите деди са градили тази държава и сега само за 30 г. Алчните ще я изпапат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
НАМАЛЯВА ЗАЩОТО ТУК СКОРО И КУЧЕТАТА ЩЕ НАПУСНАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ПОТРЕСАВАЩ ДАННИ Като се вземе предвид, че от ЗАПЛАТИТЕ на адмнистрацията НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВАТ здравни и пенсионни вноски излиза, че ЗДРАВНАТА и ПЕНСИОННА СИСТЕМИ се крепят на "заетите лица в промишлените предприятия които през 2016 г. са 639 168 души" !!!ТЕЗИ ДВЕ СИСТЕМИ РАБОТЯТ НА МАГИЯ изконсумирайки остатъците от натрупаните резерви.Дали управляващи и опозиция ЗНАЯТ, че в Украйна МАЙДАНА започна след срива на тези две системи.У нас могат да са спокойни.РЕВОЛЮЦИИ НЯМА ДА ИМА , ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ НАПРАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Но за сметка на това безработицата "устойчиво намалява" както пише в една съседна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още