IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2,5 млн. лв. се увеличават парите по програма „Европейски научни мрежи“

13 български държавни висши училища и научни организации ще кандидатстват за финансиране за периода 2020-2022 г. с бюджет на програмата до 12,622 млн. лева

15:21 | 16.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С близо 2,5 млн. лева ще се финансират планираните дейности през първата година на Националната програма „Европейски научни мрежи“, реши Министерският съвет. Парите ще се преведат по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 г., съобщи правителственият пресцентър.

Програмата ще се изпълнява в периода 2020-2022 г. и ще даде възможност на 13 български държавни висши училища и научни организации да кандидатстват за финансиране по нея. Общият бюджет на програмата е до 12,622 млн. лева.

Целта е да се подпомогнат университети и научни организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката „Туининг“ на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“, но не са получили финансиране поради недостиг на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят вече изградени международни научни партньорства, да изградят нови и да участват в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските програми и управлението на научни проекти.

В резултат от изпълнението на програмата българските университети и научни институти ще са в състояние да се включат по-активно и в процеса на подготовка в следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още