IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреди България да не доставя оръжия на Украйна

Москва изпълнява договорите за енергийни доставки, макар да е готова за сериозно противопоставяне в енергийната сфера, казва Елеонора Митрофанова

20:02 | 17.03.22 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от брифинга на&nbsp;Елеонора Митрофанова. <em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Кадър от брифинга на Елеонора Митрофанова. Снимка: Investor Media Group

Русия официално предупреди България, че евентуални доставки на оръжия (включително и руско производство) за Украйна ще влошат още повече отношенията между двете държави.

„Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за „украинските националисти едва ли ще добави оптимизъм към двустранния диалог, който сега и без това е влошен“, каза във втория от вече редовните седмични брифинги без присъствието на медии руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Видеото с изказването ѝ е качено в Telegram канала на дипломатическото представителство.

Коментарът ѝ вероятно е свързан с медийни публикации, че Словакия е готова веднага да предостави на Украйна своите зенитни ракетни комплекси С-300, но ако съюзниците от НАТО осигурят подходящ заместител.

Гостуващият в Братислава американски министър на отбраната Лойд Остин каза пред репортери, че няма какво да коментира по тази новина и че въпросът засяга НАТО. Според американски и европейски издания след призива на украинския президент Володимир Зеленски за затваряне небето над Украйна за руски самолети и ракети, включително С-300, двете страни от НАТО, които могат да помогнат са Словакия и България. Остин ще се срещне с премиера Кирил Петков в събота сутринта.

Дипломатът коментира и енергийните теми, подчертавайки, че „Русия винаги е била надежден гарант за енергийната сигурност от световно ниво. Ние високо ценим това реноме, макар че сме готови за сериозни противопоставяне в енергийната сфера“. Засега доставките на енергоносители в България се извършват непрекъснато и в пълен обем, уверява посланичката.

Коментирайки двустранните отношения, Митрофанова заяви, че отделни представители на местния елит прокрадвали тезата за необходимостта да се разграничи руския народ от президента Владимир Путин. На „тази нова теза на западната пропаганда“ тя противопостави факта, че на последните избори на 18 март 2018 г. Путин е получил 76,69% от гласовете, а сега подкрепата към държавния глава минавала 70%.

Според Митрофанова украинските власти неколкократно са се опитали да нанесат щети на ядрените обекти в страната. „Тези действия при пълна подкрепа от страна на САЩ и НАТО заплашват не само Русия, но и цялата европейска сигурност. Атаките срещу собствените си ядрени обекти става всъщност визитна картичка на украинските националисти“, коментира руската посланичка.

Тя повтори тезите на руската страна за развоя на войната, пояснявайки, че 14 март въоръжените сили на Украйна са нанесли удар по центъра на Донецк с използването на касетъчни бойни припаси, забранени от международното право. Ракетата е била свалена от силите на ПВО, благодарение на което са избегнати огромни човешки загуби. Въпреки това обаче 21 души са загинали, а 28 са сериозно ранени.

„На 16 март бойците на батальона „Азов“ са взривили сградата на драматичния театър в Мариупол. Те са задържали заложници в долните етажи на сградата, а горните са използвани за огневи точки. Руската авиация не е предприемала удари по наземни цели в Мариупол. Опитите да се обвини Русия за този удар е старателно подготвена провокация“, посочи още Митрофанова, пояснявайки също, че унищожаването на наемници на територията на Украйна ще продължи.

Междувременно бившият президент на Украйна Петро Порошенко (2014-2019 г.) поиска помощ от България във видеоразговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише БГНЕС.

Порошенко заяви, че остава като командир на батальон в Украйна заради сериозната ситуация.

"Имаме нужда от повече оръжия, амуниции, ракети за противовъздушна отбрана. Имаме нужда от тях сега, не след две седмици или три седмици. Това е единственият инструмент да направим Русия слаба и да помогнем на Украйна да оцелее", каза Порошенко.

"Имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска и затова ръководената от мен партия дори в опозиция е изключително твърда за незабавна подкрепа на Украйна. И ако това нещо влезе в парламента, ние ще го подкрепим на 100%, защото сега е война. Това трябва да бъде прекратено с надеждна отбрана", отговори Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
а да се научим на български, кога? Правиш ли разлика межди модно и модерно? Ако имаме политици които мислят за България, трябва да пуснат и самолетите и ракетите и с квото може да помогнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, като гледам как украинците само с 2 противотанкови преносими системи и 1 преносима приотивовъздушна система (но модерни) разпердушинват цялата огромна руска тенекия от 20ти век, е точно обратното на глупостите, които дрънкаш. Великата пиянска армия се оказа пocpaно-демотивиеана, необучена окрадена, с некомпетентно ръководство, неработеща в синхрон, гладна, мамена, облечена в някакви зелени ватени чували и зле въоръжена със стари тенекии. Кремълските opки изпитват неописуем ужас да влязат в директен сблъсък с украинците, затова само страхливо бомбят отстрани и отдалеч. Митът рухна, станаха за смях на цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Кухаов, оръжието, не е дреха ще, да държиш да е модерно. Гледай да е сигурно и безотказно а също, да е съобразено със задачете (си) и даденостите, в които, оперираш, в ъ.ч.финансови, логистични и ъ.н. Да не се окажеш изведнъж със скъпи и модерни но, неработещи играчки щото тогава, и скубането на бради и яденето на вратовръзки, не помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Юристката, личностни дисбаланси ли надушвам, или що? Много си нервна, душата, споко. Особено, внимание препоръчвам със заплахите срещу Русия. Не, че нещо, ама да не пострадат някои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
трябва да им дадем всичкото руско оръжие което имаме, и без другото се превъоражаеаме с модерно, западно... хем ще направим добро, хем ще избием некой лев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Видяхме какво правят рашистите с оръжие, стрелят отдалеч страхливо, а отблизо украинците ги пръскат по шевовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
I.T.Moon
преди 2 години
На нацисти да дадеш оръжие - ще го използват срещу евреи и роми, сигурно и срещу българи, румънци, поляци и т.н. Какво Русия ще направи, ще разберем като предоставим С - 300 на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Знам, че са ти блокирани някакви пари, които си инвестирал, но е добре да изкараш главата от задните части и да не обвиняваш украинците, че не искат руско робство. Препоръчвам ти като си такъв голям фен на *** да отидеш ти в Русия - спешно имат нужда от слепи последователите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Самолетът не е като колата втора ръка, която караш, капацитет. Украинските военни са обучени са работят с такава техника - затова е важно да им дадем нашата и да си вземем от запада нова, съвместима с тази на съюзниците ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
А защо мириканците направо не им ПОДАРЯТ Фъ-16, вместо да ни карат ние да си подаряваме въоръжението, а после да купуваме скъпи и прескъпи мирикански оръжия? Или цялата работа е в алъш-вериша? Гешефта, демек? А бре, умници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още