IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да отмени забраната за внос на билки от България

Продукцията с висок фитосанитарен риск с български сертификати не е била с български произход, констатира проверка на следствените органи

17:47 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) е готова да проучи възможността да отмени забраната за внос от България на растителна продукция с висок фитосанитарен риск, включително и билки. Това се посочва в прессъобщение на ведомството, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

Ограничението беше въведено, след като през 2015 година се появиха фалшиви български разрешителни за износ на продукти, подлежащи на карантина, припомня агенцията.

България има интерес от разширяване на търговията с Русия и снемане на ограниченията и по-специално би искала да доставя на руския пазар билки, отбелязва ТАСС.

"Росселхознадзор съобщи, че е готов в най-скоро време да разгледа възможността за възобновяване на вноса на продукция с висок фитосанитарен риск от България и поиска да му бъдат изпратени фитосанитарни сертификати. Освен това страните се договориха да съгласуват механизма за удостоверяване на достоверността на документите за растителната продукция, която влиза в Русия". Това се посочва в прессъбщението след телефонни преговори между представители на Росселхознадзор и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При преговорите българската страна е съобщила, че всички материали, получени от Росселхознадзор, са предадени на следствените органи в България. В хода на разследването е установено, че продукцията с висок фитосанитарен риск с български сертификати не е била с български произход и компаниите и инспекторите, посочени в сертификатите, не работят в България.

В момента за Русия се изнасят растителни продукти с нисък фитосанитарен риск като суров тютюн, слънчогледови семки, сушени листа от коприва и други. През 2019 година от България са внесени 2 хиляди тона такава продукция, информира Росселхознадзор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още