IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънски шофьори източвали фонда за Гражданска отговорност

Купените у нас коли се карат с български номера, вместо да се пререгистрират с румънски, съобщи Борислав Богоев, зам.-председател на КФН

14:17 | 27.09.11 г.
Румънски шофьори източвали фонда за Гражданска отговорност

Румънските шофьори източват нашия Гаранционен фонд за Гражданска отговорност, съобщи Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) по време на международна конференция по проблемите на автомобилното застраховане, пише БТА.

Това ставало като купените у нас коли се карат с наши номера, вместо да се пререгистрират с румънски. Така ако предизвикат катастрофа и нямат застраховка, щетите се поемат от нашия Гаранционен фонд, обясни Богоев.

Алекси Стратиев, комисар от МВР пък съобщи, че в Румъния над 3 500 коли се карат постоянно с наши номера. По думите на Богоев подобни практики започват да използват и граждани на други държави в региона - Македония, Гърция, Сърбия, Турция.

Пробойните в нашето законодателство, ниските данъци и такси, както и сравнително евтините премийни вноски за "Гражданска отговорност" са основните причини за използване на български номера при шофиране в чужбина. В Румъния, например, премията и обезщетенията по "Гражданска отговорност" са два пъти по-високи, съобщиха участници в конференцията.

Другите схеми, по които се източва "Гаранционния фонд" в чужбина са каране на автомобил с пълномощно от собственик или пък регистриране на фирма в България, дейността на която е единствено да държи коли на свое име. Зам.-председателят на КФН даде информация за наши граждани, които имат регистрирани на свое име 720 автомобила, които после преотстъпват с пълномощни. Това са обикновено неграмотни и безимотни хора, на които държавата нищо не може да вземе, посочи той.

По този повод от МВР подготвят промени в Наредбата за регистрация на автомобили. С тях, ако новият собственик е от друг град или държава, ще трябва задължително да направи пререгистрация на колата, в противен случай след 14 дни старата регистрация се заличава. Тогава дори да направи катастрофа, новият собственик не може да ползва услугите на фонда.

Гаранционният фонд сега дължи около 65 млн. лв. обезщетения, макар че голяма част от исковете се обжалват, съобщи Богоев и допълни, че няма да има промяна във вноската за фонда, тя ще остане 8,50 лв. и през следващата година.

Освен това се подготвя и обща информационна база между КФН, МВР и Нотариалната камара, за да се следи за промяната на собствеността на колите и даването на пълномощни за тяхното ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още