IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: В най-близко време ще свикам първото заседание на парламента

Ако бъда избран за втори мандат, ще представя проект за промяна в Конституцията, обяви президентът

15:33 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

В най-близко време, след обнародването на имената на избраните за депутати, ще бъде свикано първото заседание на Народното събрание. Това обяви президентът Румен Радев пред представители на медиите, цитиран от БТА.

Държавният глава поздрави "Продължаваме промяната" за "категоричния успех" в парламентарните избори.

„Аз вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще, ще имаме устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство", посочи Радев, според когото фактът, че "Продължаваме промяната" са събрали сериозна подкрепа, носи шанс и надежда.

По думите му битката за укрепване на държавността не е приключила.

“Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят президентската институция. Това е тяхна основна цел, те не го и крият. Никога не са жалили ресурси, няма да ги пожалят и тази седмица“, коментира Румен Радев преди предстоящия балотаж.

Той призова всички, които искат да живеят в една достойна и модерна България, да излязат и да гласуват, за да "направим промяната необратима".

Държавният глава заяви, че ако бъде избран за втори мандат, ще представи проект за промяна в Конституцията.

Президентът е на мнение, че имаме нужда от индивидуална конституционна жалба.

„Тя е въведена в мнозинството държави от ЕС. Сигурен съм, че ще повиши доверието на българите в Конституцията, в демокрацията и институциите. Това е свързано с промени в Конституцията и в Закона за Конституционния съд, с разширяване на неговите правомощия, с повече ресурси и състав“, посочи Радев.

По-рано днес президентът присъства на клетвата на новите съдии в Конституционния съд. Той изрази увереност, че Соня Янкулова и Янаки Стоилов ще отстояват независимостта на институцията и ценностите и принципите на Конституцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още