IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Ще отстояваме разширяването на ЕС и НАТО на Западните Балкани

Имам уверението на словенския президент, че този въпрос ще бъде поставен и по време на председателството на Съвета на ЕС от Словения, отбеляза президентът

17:25 | 11.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА </em></p>

Снимка: БТА

Споделяме общото мнение, че разширяването на Европейския съюз и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор, предаде БТА.

“Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г., отбеляза българският държавен глава. – Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа – уверена в утрешния ден.”

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата. “Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване", посочи той и обясни, че очаква да има още по-добри инициативи, “така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа”.

Румен Радев е категоричен, че Словения и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите. “Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион”, коментира той.

Радев поздрави Пахор за политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения. “Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни – това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение, отбеляза Радев. – Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси.”

По време на официалното посещение в Словения българският държавен глава е придружаван от бизнес делегация от компании в областта на информационните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост, които ще обсъдят със свои партньори от Словения реализацията на общи проекти.

В бизнес форума в Любляна участват и над 70 словенски фирми.

Румен Радев посочи, че двустранният стокобмен вече е над 420 млн. евро, но потенциалът е много по-голям. Той отбеляза, че може да се направи много повече чрез задълбочаване на бизнес контактите, увеличаване на взаимните инвестиции, както и бизнес сътрудничество с идеята заедно да се търгува на трети пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RadkoG
преди 5 години
Как може и аз да уюаствам в една централка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още