IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: Инфраструктурата е правилният път за страната ни

Държавният глава е на мнение, че трябва да се създаде национален институт за публична администрация, който да подготвя квалифицирани кадри

23:11 | 26.03.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Росен Плевнелиев: Инфраструктурата е правилният път за страната ни

Президентът на Република България Росен Плевнелиев е на мнение, че една от стъпките към реформиране на администрацията е създаване на национален институт за публична администрация, който да подготвя квалифицирани кадри. Според него електронното правителство е най-добрата мярка за справяне с корупцията и за постигане на прозрачност.

Това каза президентът по време на срещата с Управителните съвети на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Френско-Българската търговска камара (ФБТК). Участие взеха и посланиците на Франция и Германия в България, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и Н.Пр. Матиас Хьопфнер.

Росен Плевнелиев се спря и на финансовата стабилност на страната и подчерта, че чуждестранните инвестиции все повече еволюират в посока индустрия и производство, за разлика от периода преди кризата, в който огромен дял от инвестициите беше насочен към строителството и недвижимите имоти. Той застава изцяло зад идеите за реиндустриализация, стига тя да бъде в правилната посока.

Стефан Дюлае, Председател на ФБТК, спомена за няколко френски проекта, които са в унисон с идеите за реиндустриализация на страната – заводите на „Монтюпе“ и „Шнайдер Електрик“, както и проектите на „Тотал“ и проекта „Рила Дестинейшън“, които ще удвоят нивото на френски инвестиции в страната.

Френски компании имат интереси и в областта на инфраструктурата и земеделието, допълни той. Основна цел по пътя за икономическо развитие на страната трябва да е създаването на клъстери. Дюлае наблегна на проблема със спазването и прилагането на закона, корупцията и непрозрачните практики по отношение на обществените поръчки.

Президентът приветства факта, че все повече чуждестранни инвеститори влагат средства в развитието на технологиите, но посочи, че за разлика от инвестициите и износа, потреблението е в застой. А именно то е един от индикаторите за стабилна икономика. По негово мнение изграждането на работеща инфраструктура е правилният път страната ни да се наложи като важен фактор в региона.

Представителите на ФБТК и ГБИТК засегнаха редица въпроси, сред които бяха политическата стабилност, проблемите в енергийния сектор и започването на наказателна процедура срещу ЕРП-тата, както и внасянето на проектозакон, който ощетява големите търговски вериги, енергийната зависимост на България, проблемите в здравеопазването и определянето на цените на лекарствата.

Според Росен Плевнелиев държавата не страда от липса на инструменти, а от липса на морал и прекалено много политически игри. За пример той даде проблемите в енергийния сектор, които биха имали много лесно решение, ако се спазват предписанията, дадени от Европейската комисия в доклад, изработен през миналата година.

Държавният глава очерта решенията за преодоляване на трудностите в енергийния сектор: създаване на ефективен независим национален регулаторен орган, либерализация, енергийна ефективност, енергийна диверсификация и предлагането на Българския енергиен холдинг на фондовата борса.

Президентът сподели, че подкрепя изцяло проекти, свързани с развитието на туризма, в случай че отговарят на европейското законодателство.

Помолен за коментар по проекта София Тех Парк Плевнелиев заяви, че ще продължава да насочва вниманието към предимствата, едно от които е задълбочаването на съвместната работа между бизнеса и научните среди. Един от приоритетите му е клъстерната политика, като даде за пример Автомобилния клъстер в България.

Електронна здравна карта, контрол на предписваните лекарства чрез електронна система и създаването на университетски болници с широк спектър от услуги са основни цели по пътя към оптимизация на здравната система както по отношение на здравеопазването така и в областта на енергетиката, Президентът призова да не се действа в посока решаване на отделни проблеми, а да се прилага цялостен подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ти си роден социалист, пич:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Ами да - все повече пари на работещите в България трябва да се влагат в създаване на грамотни граждани на САЩ! Те американците имат по-важни приоритети, като напр. военните разходи и пари за глупости като образование все не стигат там, та образованието на младите американци трябва да се поеме от по-малките съюзници на Хамерика... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А всичко започва от там първо да научиш индивида/индивидите да работят вместо просто да чакат да им се даде. После ще има повече средства и желание за по-добро образование, здравеопазване и социални придобивки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 10 години
и здравеопазването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Най важно е да се инвестира в образованието - разходите трябва поне да се удвоят. И да се проведе реформа за да се повиши качеството му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
konstanca
преди 10 години
Точно при електронно гласуване могат да станат най-големите измами, знам за пристрастието на президента към ГЕРБ и че прави всичко по силите си да ги върне на власт, но поне да се прикрива малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
alexx
преди 10 години
За енергетиката обаче и Плевнелиев е кюпа на непрозрачните решения. През 2012 г. към системата са присъединени субсидирани ВЕИта (основно соларки) колкото за един блок на АЕЦ. Правителството на ГРОБ вероятно се усеща, че е направило грешка и нарежда на ДКЕВР да въведе такса, която по-късно е отменена като незаконна от съда, и ЕВП трябва да връщат пари на ВЕИтата. Това допълнително дебалансира системата и сега се дрънка за национализации от сегашните.Ако навремето Плевнелиев се беше противопоставил на присъединяването на ВЕИтата въобще нямаше да се стигне до тук. Но това би означавало да се противостави на Прокопиев, Цветелина Бориславова и Вальо Златев, чиито интереси ще засегне, а Плевнелиев е близък с тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Като цяло е прав - инфраструктурата и електронното правителство са крайно необходими, но за първото средствата са недостатъчни, а второто никое правителство досега не го направило, защото ще му пречи да се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още