IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИОСВ одобри изработване на план за възстановяване на Княжевския лифт

След съгласуване с Агенцията по горите главният архитект ще може да внесе заданието за специализирания устройствен план в СОС, обяви кметът на София

16:16 | 19.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Столична община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook. „Още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт е направена днес. Получихме одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на лифта от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на

Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на Витоша, написа градоначалникът.

От написаното става ясно, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта.

Фандъкова припомни, че в последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт. Кметът на София подчерта, че очаква от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания. 

„След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет.

Надявам се, че ще получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза“, написа Йорданка Фандъкова. По думите ѝ Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта.

Първият е с изработване на специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият - възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.

Според Фандъкова преди 10 дни на среща с всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт са били изяснени всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. „Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта“, написа още тя в профила си във Facebook.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Хахахаха и Цеко така си мисли да въстанови лифт, който не става за ски, пък и да не му давате да прави писти във вододайната зона, а само да въстановява несвързани писти като Конярника и Ветровала.СО ще трябва сама да го въстанови , както и Заека, чийто 8ми стълб Цеко отряза за да го унищожи и да ги изключи от концесията. С удоволствие ще дам двйна цена на картата за общината, а не на този подпалвач на Бистришко бранище! Вземете му и Драгалевския и го въстановете с основен ремонт същия лифт. Много романтика има в него и тишина в гората. Само едни гумички му трябват под седалките да не трака като минава през стълбовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още