IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантьори искат обсъждане на данъчни облекчения и финансова помощ

За бизнеса мерките срещу коронавируса у нас имат твърде висока цена, пише в писмо до премиера

16:03 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската асоциация на заведенията изпрати писмо с искания за обсъждане на „данъчни облекчения, отпускане на средства за доплащане на заплати, подпомагане за спиране и отсрочване на плащането на задълженията им за данъци, такси, осигуровки, наеми и кредити”. Причината за искането е, че търпят големи загуби заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Искането е отправено в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

"Макар и насочени към пълно изключване на всякакви рискове за здравето на гражданите, за бизнеса тези мерки и препоръки имат твърде висока цена", пише в писмото. От асоциацията посочват, че призивите хората да избягват събирането на закрити места като мярка срещу разпространението на заразата са предизвикали масов отлив на клиентите от заведенията за хранене и развлечение и да изправи пред банкрут цял един бранш, даващ работа на хиляди българи. 

"Крайно време е да се осъзнае, че всички тези рестрикции поставят бизнеса ни в критична ситуация, която съвсем скоро ще ескалира и рефлектира не само върху нашия бранш, но също върху заетостта и доходите на хилядите работещи при нас и препитанието на техните семейства", посочват от асоциацията.

Освен че не е справедливо и редно ние да понесем цялата икономическата тежест и негативи от ситуацията, това също така е и невъзможно. Вярваме, че държавните органи разполагат с нужния експертен капацитет, който разбира пазарните реалности и би следвало да е наясно, че няма да издържим още дълго, казва се в писмото.

Липсата на приходи съвсем скоро ще доведе до масови фалити и верижна реакция със сериозни социални последици, която неминуемо ще повлече и други сектори в икономиката освен ако не се предприемат спешни действия от страна на държавата за налагане на мораториум върху заплащането на наеми, данъци, осигуровки, кредити и всички други текущи парични задължения от предприятията в бранша до отпадане на настоящата извънредна ситуация, свързана с разпространение на коронавирус COVID-19 на територията на България, пише още в писмото.

Според ресторантьорите подобни мерки, целящи защита и опазване на бизнеса и семействата, вече са предприети в други европейски държави, засегнати от заболяването. В Италия вече е предприето намаляване на данъците и данъчен кредит за компании, отчитащи 25% спад на приходите, спиране на ипотечните плащания на домакинствата, мораториум върху вноски по кредити за компании и домакинства, както и отпускане на средства за доплащане на заплати за работници, изправени пред съкращения. В Англия също са намалени бизнес тарифите за ресторанти и е отсрочено заплащането на дължимите данъци.

В случай, че не бъдат предприети предложените мерки, предприятията от бранша неминуемо ще се изпаднат неплатежоспособност, като всякакви съдебни дела за събиране на тези задълженията ще бъдат безрезултатни поради липса на приходи и имущество, от което да се удовлетворят кредиторите. Освен всичко друго, това ще доведе до верижна задлъжнялост и икономически колапс с крайно негативно социално отражение, съкращения на хиляди работни места и липса на приходи във фиска.

С цел предотвратяване на този негативен развой на събитията, предлагаме да бъде сформирана работна група с участието на наши представители за изработване на нормативна уредба относно направените от нас предложения, предлагат от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
Бойко Мър6атаа аванта не пуска той данъци не намалява а увеличава и въвежда нови, цялото му управление е събиране на данъци от дребния бизнес и открадванео им през нагласени обществени поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още