IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренета Инджова: Обръщането на левовете в евро е игра, изгодна за бизнесмени

Валутният борд играеше ролята на усмирителна риза, твърди бившият служебен премиер

10:35 | 12.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако сега започне обръщане на левовете в евро, това ще е игра, изгодна за бизнесмени, банкери и за властта, която разполага с огромен фискален и валутен резер. Това коментира в ефира на bTV bившият служебен премиер Ренета Инджова. Тя предупреди и за опасностите от въвеждането на еврото. По думите ѝ в страна, където 70% от населението има 1000 лв. спестени пари за „черни дни“, хората може да бъдат обхванати от страх, който „дано не се превърне в паника“. 

Инджова обясни, че е важно законотворците да имат това предвид. Изказването ѝ е по повод промените в Закона за БНБ, за които бе направен опит да бъдат прокарани тайно и без много шум. Бившият служебен премиер заяви още, че валутният борд е играл ролята на усмирителна риза. Инджова предупреди да не стане така, че от борба „за“ и „против“ борда, накрая „всички да се окажат зад борда“. 

Каква трябва да е паричната политика на България в краткосрочен и средносрочен план?

Да се присъедини към ERM II, а след това – към еврозоната.
Да запази валутния борд, какъвто е в момента.
Да разшири валутния борд върху търговското банкиране.
Нямам мнение по въпроса.
Общо 1776 гласа

Относно промените в Закона за хазарта и сагата около бизнеса на Васил Божков, Ренета Инджова посочи, че в момента „властниците са решили да поиграят един друг вид хазарт, подобен на онзи от началото на 90-те години“. „Хазартът ще го продължим, защото населението обича да играе, а пък сега му спряха играта. Те го тласкат да отиде да поиграе на нещо друго“, каза тя.
 
На въпрос дали превръщането на Васил Божков в една влиятелните фигури в българската икономиса е станало с политически чадър от държавата, Инджова отвърна, че друг начин няма. „При ВИП-овете винаги някой друг държи чадъра - и на Божков сега му го свиха и му казават „стига толкова, смяна”, каза Инджова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Защо във всички обменни бюра и повечето бамки са вдигнали курса евро лев с 1 - 2 стотинки? Да не би да има голямо търсене на евро? Нали една дузина политици, бамкери и разбирачи увериха и успокоиха хората, че всичко е наред, така, както бяха ги успокоиха и за КТБ? В същото време не виждам никъде опашки. Чудна работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Аз не съм особенно съгласен, че на милионерите някой им държи чадъра и когато си поиска ги сменя. Такива изказвания винаги идват без конкретни имена, така че да не могат да се проверят. Според мен истината е, че даже и в началото да са започнали с покровитество, такива хора бързо са се научили сами да си уреждат чадърите, но както всяка лъжа така и всяко престъпление рано или късно изплува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Бе много пишеш и понеже стреляш със ситно джепане, та понекога уцелваш мишената, ама като се олабиш и не знаеш кога и къде да спреш... Малък си да оценяваш Инджова, квато и да е била - карл маркс се брои, колкото и да те боли ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Какви кинти са и минали през ръцете, виртуални ли или реални? Защото не мен ми се струва опитът в марксо-ленинската сфера да се брои за реален... Тя няма нито икономическо образование(това от вии карл маркс не се брои), нито пък опит в управлението на активи. Беше начело на НСИ, ама това са пак виртуални числа и стъкмистики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Бе за разлика от тебе и оня историк Креватников, през ръцете са й минали толкова кинти, хем чужди и хем на сериозни хора, че ти до толкова не можеш да сметаш... И още никой не е изревал, че нещо е оплескала... Я сподели - ей така, за подплата на твърденията си, некви факти от твоето портфолио като финансист и икономист... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Ти па ...на двамцата това им е работата-от твоят в техният джоб или в на този когото консултират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я, вуйна Ренета изпълзя от историята. :))Хаха, даже няма актуална снимка да и сложат за статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 17
studioaa
преди 4 години
Ами личи се от 100 километра, че няма ни малка идея за това... Е да тя е преподавала марксизъм-ленинизъм във "вии карл маркс" преди 10-ти... Абсолютно убеден съм, че тя вярва, че за всеки лев имаме 1.60 евро и имаме 160% покритие на лева и всички частни лица и фирми спокойно могат обърнат левовете си в евро и даже ни останат десетки милиарди евро след това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
... явно тя няма представа дори какво значи валутен борд и по какво се различава от плаващия курс на лева преди това.Хаха... Кака ти Рени ли нема представа? Ти май си пишеш колкото да не заспиш на бюрото... :lol: Ако требваше да избирам на кого да поверя парите си - на нея или на некой като Хърсев или лайномета Каролев, не ли па на празноглави форумни философи, просто нема да имам и миг колебание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 24
studioaa
преди 4 години
Обръщането на левовете в евро = лесна печалба за банките, а не някакви си бизнесмени. Валутният борд не е усмирителна риза за лева, явно тя няма представа дори какво значи валутен борд и по какво се различава от плаващия курс на лева преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още