IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в енергетиката разцепиха работодателите

Искания на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП бяха определени и от енергийния министър Теменужка Петкова като неприемливи

12:01 | 12.10.15 г.
Реформите в енергетиката разцепиха работодателите

Срещу т. нар. "пътна карта за енергетиката", изготвена от национално представените работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, се обявяват работодатели в енергийния сектор, сред които ЧЕЗ България, EVN България и "американските" централи в Маришкия басейн AES Гълъбово и КонтурГлобал, които са членове на КРИБ.

В свое становище, подписано още от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация „Хидроенергия“, Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация, работодателите посочват, че мерките, записани в пътната карта, не са координирани със секторните представители и противоречат на принципите на свободния пазар и неприкосновеността на частната собственост.

Припомняме, че четирите национално представени работодателски организации в страната – БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП, протестират остро срещу увеличаването на таксата „Задължения към обществото”, която е част от цената на електроенергията за бизнеса на свободния пазар.

Работодателските организации представиха план за намаляване на разходите и стабилизиране на енергетиката, който включва 32 мерки, част от които бяха определени от енергийния министър Теменужка Петкова като „неприемливи”. Сред тях например е одържавяване на двете „американски” централи и фалит на Националната електрическа компания (НЕК).

„Пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международното право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат”, пишат днес представителите на енергийния бранш.

В своето становище те призовават правителството да се разграничи от подобни действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към енергийна сигурност, диверсификация и независимост.

Освен Пътната карта за енергетиката, представителите на бизнес организациите внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения при договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал, както и за нарушения при изкупуването на електроенергията от ВЕИ сектора и при определяне на решение на енергийния регулатор.

На 13 септември пък четирите организации сезираха ЕК за неправомерна държавна помощ за "американските" централи. БСК, АИКБ, БТПП и БСК ще проведат утре (13 октомври) среща с българското представителство на ЕК по повод този свой сигнал.

Припомняме, че енергийният регулатор изпрати запитване по казуса още през лятото на 2014 г. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира преди дни, че очаква становището на ЕК до края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още