IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд са забавили ръста си в месеците на извънредното положение

Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват през второто тримесечие с 9,9% на годишна база, отчита НСИ

11:35 | 21.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

През второто тримесечие на 2020 г. разходите за труд в България продължават да се увеличават, следвайки тенденцията от миналата година, но се вижда леко забавяне на ръста спрямо първите три месеца на годината.

Второто тримесечие, което съвпада с месеците на извънредно положение в страната заради коронавирусната пандемия и налагането на ограничителни мерки, е довело до спад в общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общите разходи са нараснали с 9,9% спрямо второто тримесечие на 2019 г. Увеличението в индустрията е с 10,7%, в услугите - с 9,1%, и в строителството - с 6,0%.

За сравнение, общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се увеличиха с 10,2% през първите три месеца на годината и с 11,9% през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд (Календарно изгладени, 2016 = 100)

И през второто тримесечие на 2020 г. се запазва тенденцията т.нар. други разходи за труд (за обезщетения, отпуски, осигурителни вноски и т.н.) да растат по-бързо от разходите за възнаграждения. Така за април-юни на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 9,7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,9%.

Сравнението с предходното тримесечие, когато коронавирусът все още не беше затворил голяма част от икономиката, показва, че разходите за възнаграждение за един отработен час тогава се увеличиха с 10,2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,3%.

За април-юни по икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 24% за „Операции с недвижими имоти“ до 3,4% за „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 23,3%, „Образование“ - с 18,5%, и „Добивна промишленост“ - с 13,8 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още